Trudno mi sobie
przypomnieć, jakie były moje śniadania, nim w menu na stałe nie zagościła kasza
jaglana.
Tak już mam z daniami, które polubię.
Tak już mam z daniami, które polubię.
Jaglankę można jeść na
wiele sposobów.
Dzisiaj z
ziołami, zielonym groszkiem, cukinią i orzechami.
składniki:
6 dużych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
2-3 łyżki wody
połowę cukinii, pokrojonej w plasterki
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka bazylii
filiżanka zielonego groszku
2 łyżki młodych orzechów włoskich posiekanych
wykonanie:
- kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
- zalewam wodą (tak, aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy)
- gotuję bez przykrycia
- po zagotowaniu przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
- pozostawiam kaszę na płycie, aż całkowicie wchłonie wodę ok 15 min.
- na oleju podduszam przez kilka minut cukinię z przyprawami
- dolewam wodę
- zielony groszek, jeśli mrożony, zalewam go wrzątkiem
- po krótkiej chwili odcedzam i dorzucam do cukinii na patelni
- dodaję kaszę i orzechy, delikatnie
mieszam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz