obraz

obraz

piątek, 28 sierpnia 2015

Lody marchewkowe wegańskie



Mam słabość do lodów marchewkowych. 
Są letnią wersją mojego ulubionego  ciasta marchewkowego, 
przygotowuję je bez cukru, bez jajek, bez laktozy. 
Poniższy przepis to 3-4 porcje. 





składniki:
2 banany
1/2 szklanki mleka roślinnego - użyłam mleka owsianego
średnia marchewka
łyżka orzechów włoskich
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
3/4 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
1-2 łyżek musu daktylowego*
puder marchewkowy do dekoracji*







wykonanie:
  • banany kroję na talarki
  •  1/2 marchewki trę na tarełku na małych oczkach  - wkładam do zamrażalnika na 2 godziny
  • orzechy siekam
  • pozostałą część marchewki również ścieram na tarełku na małych oczkach
  • do miski wrzucam przyprawy, banany, marchewkę, tę mrożoną, mus daktylowy i  miksuję blenderem na gładką masę
  • dodaję mleko owsiane i  miksuję 2 sekundy
  • dodaję marchewkę, tę której nie mroziłam, orzechy i  mieszam delikatnie
  • wstawiam do zamrażalnika na 1-2 godzinie (nie należy trzymać lodów dłużej, bo zbyt mocno się zmrożą)
  • nakładam lody do miseczek i  posypuje pudrem marchewkowym
  •  
*mus daktylowy - przygotowuję następująco: moczę daktyle (wcześniej starannie umyte) w ciepłej wodzie przez dwie godziny •odcedzam, ale nie wylewam wody • miksuję daktyle • jeśli są zbyt suche dolewam 1-2 łyżkę wody z ich moczenia • mus przechowuję w słoiku w lodówce •używam do słodzenia potraw

*puder marchewkowy do dekoracji: umytą i obraną marchewkę kroję na cienkie paski • suszę w piekarniku ok 40 min. w temp. 70 C • po wysuszeniu studzę i mielę na proszek w młynku do kawy • przechowuję w zamkniętym słoiku • używam do dekoracji







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz