obraz

obraz

piątek, 25 września 2015

Czekoladowiec z malinami


Czekoladowica często piekłam będąc na wakacjach na Hvarze, wyspie pachnącej rozmarynem...
wyspie białych domów o czerwonych dachach, małych portów, kolorowych łodzi, plaży w zatoczkach...
Mocny zapach czekolady rozchodził się po okolicy, drażniąc nozdrza wyspiarzy. 
Wzmacniał po dniu spędzonym w bazie nurkowej, na plaży czy po podróży krętymi drogami wyspy...
Dzisiaj znowu zapachniało czekoladą...
Czekoladowca można pokroić na 12 porcji.





Składniki:
4 jajka
14 dkg mąki (mieszanka gryczano-owsiana)
8 dkg cukru kokosowego
1/4 łyżeczki wanilii burbon w proszku
1/2 kostki sklarowanego masła
garść owoców goja
garść orzechów włoskich
25 dkg dobrej jakości czekolady gorzkiej
szczypta soli
maliny do dekoracji




Wykonanie:
  • w kąpieli wodnej rozpuszczam 20 dkg czekolady i masło
  • 5 dkg czekolady siekam na grube kawałki
  • jajka mieszamy z cukrem i wanilią na gładką masę
  • do jajek dodaję mąkę i sól
  • mieszam starannie
  • następnie do mącznej masy dodaję czekoladową masę
  • ponownie mieszam
  • dodaję owoce goja, orzechy i posiekaną czekoladę
  • mieszam całość delikatnie
  • masę wylewam na tortownicę lub brytfannę do pieczenia
  • ciasto piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190o C przez 15 min.
  • po ostudzeniu ciasta dekoruję je malinami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz