obraz

obraz

piątek, 22 stycznia 2016

Zupa dyniowa


Interesujące połączenie słodkawego, nieco ziemistego smaku dyni z imbirem, kuminem i asafetydą.
Asafetyda jest orientalną, bardzo aromatyczną przyprawą, dobrze zastępuje w potrawie cebulę i czosnek.
Intensywny pomarańczowy kolor dyni, rozgrzewający imbir – zupa na zimne dni.
Porcja dla 2 osób.


 
składniki:

25 dkg dyni (użyłam hokkaido)
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżka natki pietruszki
1/8 łyżeczki asafetydy
sól himalajska różowa, pieprz kolorowy do smaku
garść uprażonych pestek słonecznika
 


wykonanie:
  • kawałek dyni wkładam do żaroodpornego naczynia
  • i piekę w piekarniku w temp. 200°C, aż zmięknie
  • lekko ostudzoną dynię obieram ze skóry
  • następnie kroję na kilka mniejszych kawałków
  • wkładam do garnka
  • dolewam bulion
  • dodaję przyprawy
  • usuwam z dyni miąższ, pestki i skórę
  • gotuję kilka minut na małym ogniu
  • następnie miksuję całość blenderem na gładką masę
  • przed podaniem zupę posypuję pestkami słonecznika




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza