obraz

obraz

piątek, 23 października 2015

Marchewkowiec wegański


Jest takie miejsce w Krakowie, w którym podają wspaniałą kawę, a pierwszy ukrojony kawałek ciasta kosztuje mniej niż następne...
Dla mnie pierwszy kawałek ciasta marchewkowego i ostatni są najcenniejsze, bo mają najwięcej chrupiącej skórki.
Aromat imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu... to moje ciasto na chłodne dni.
Ciasto można pokroić na 10-12 kawałków.



składniki:
8 dkg oleju kokosowego
13 dkg cukru trzcinowego
2 łyżki lnu złocistego
23 dkg maki (mieszanki gryczano-ryżowo-amarantusowo-owsianej w proporcjach 1:1:1:1)
23 dkg marchewki obranej i startej na grubych oczkach
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
6 łyżek mleka owsianego
łyżeczka proszku do pieczenia
8 dkg posiekanych orzechów włoskich





wykonanie:
  • len mielę w młynku do kawy
  • następnie zalewam go 6 łyżkami ciepłej wody i odstawiam na 10 min.
  • ucieram len z cukrem i przyprawami
  • dodaję olej kokosowy, dalej ucieram
  • dodaję mąkę, proszek do pieczenia, mleko owsiane, mieszam dokładnie
  • na końcu dodaję marchewkę, orzechy i jeszcze raz delikatnie mieszam
  • piekę w niewielkiej, wysokiej i wąskiej foremce, w piekarniku nagrzanym do temp. 180o C, góra- dół, ok 50 min., aż się zrumieni
  • po upieczeniu chwilkę trzymam w brytfance, potem wyjmuję i ciasto dalej stygnie już na desce











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz