obraz

obraz

niedziela, 7 lutego 2016

Brokuły w kokosowym mleku



Moim ulubionym pomysłem na brokuły jest duszenie ich w mleku kokosowym, nabierają wtedy łagodniejszego smaku, dla mnie idealnego.
Brokuły są cennym źródłem przeciwutleniaczy a ze wzg na swoje bogate właściwości odżywcze zmniejszają niedobory witaminowe i mineralne w naszym organizmie.
Porcja dla 2 osób.


składniki:
1/2 większego brokuła
150 ml mleka kokosowego
1 mała papryka
1/2 małej cukinii
6 pomidorków koktajlowych
1-2 łyżek oleju z pestek winogron
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
filiżanka orzeszków ziemnych
szczypta chili
sól himalajska, pieprz do smaku


wykonanie:
  • całego brokuła siekam na niewielkie kawałki i zostawiam na kilka min
  • paprykę i cukinię kroję w słupki
  • na patelni, na oleju podduszam warzywa z przyprawami
  • po chwili dodaję trochę wody
  • potem dodaję mleko kokosowe i orzeszki
  • cały czas mieszam delikatnie
  • gdy brokuł zmięknie potrawa jest gotowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz