obraz

obraz

piątek, 18 września 2015

Aromatyczna cieciorka


Nie zniechęcajcie się proszę długą listą składników oraz przypraw, dodawanych do tej potrawy.
Efekt końcowy – aromatyczna, intensywna w smaku cieciorka jest tego warta.

Porcja dla 2 osób.



Składniki:
1 łyżka oliwy
1/2 cebuli
 1/2 papryki
2 marchewki
 25 dkg pomidorów
1 szklanka ugotowanej cieciorki
 ( namoczonej wcześniej na noc, ugotowanej z dodatkiem szczypty asafetydy, kminku i majeranku, plasterkiem świeżego korzenia imbiru i kilku suszonych alg morskich wakame - dodatki te polepszają strawność cieciorki) 
15 dkg ugotowanej fasolki szparagowej
(do gotowania dodaję szczyptę asafetydy, kminku i majeranku, 
plasterek świeżego korzenia imbiru)
1 łyżka soku z cytryny  
po 1 łyżeczce: kurkumy, kuminu oraz świeżo startego korzenia imbiru
po 1/4 łyżeczki: chili, cynamonu, majeranku, koperku i zmielonych nasion kolendry
10 listków mięty
1/2 szklanki wody




Wykonanie:
  • cebulę i paprykę kroję w paseczki   
  • marchewkę ścieram obierakiem do warzyw na cienkie paseczki
  • pomidory kroję w kostkę
  • na oliwie i wodzie podduszam wszystkie składniki po za sokiem z cytryny, fasolką i cieciorką
  • kiedy warzywa są już kruche i miękkie, ale nie rozgotowane, dodaję sok z cytryny, ugotowaną fasolkę i cieciorkę
  • delikatnie mieszam









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz