obraz

obraz

piątek, 4 września 2015

Bób z pomidorami




Są tacy, którzy ugotowany bób lubią zjadać w łupinach
 i ci, którzy obierają go starannie jak Ania, zjadając jedynie delikatny, zielony środek.
Przygotowując potrawę, dodaj bób taki, jak lubisz.
Porcja dla 2 osób. 


 
Składniki:
cebula
2 szklanki bobu ugotowanego
2 pomidory
łyżka rodzynek wyparzonych, umytych
2 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki cynamonu i  kolendry
łyżka natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka kuminu
po 1/8 łyżeczki chilli  i kardamonu
sól, pieprz do smaku





Wykonanie:
  • cebulę kroję w talarki i duszę na oliwie ze wszystkimi przyprawami
  • dodaję pomidory drobno pokrojone, duszę chwilkę
  • dodaję rodzynki, natkę i bób
  • jeszcze chwilkę duszę na małym ogniu
  • dobrze smakuje na ciepło i na zimno 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz