obraz

obraz

piątek, 9 października 2015

Tarta czekoladowa


Projekt urodziny.
Rezygnacja z mąki pszennej to był u mnie proces,
najpierw zmniejszałam stopniowo jej ilość w potrawach, dosypując inne mąki, potem eksperymentowałam już tylko z mąkami "alternatywnymi".
Obecnie najchętniej używam mąki z brązowego ryżu, z amarantusa, mąki owsianej i gryczanej niepalonej. 
Mąka gryczana jest bardzo wyrazista, nie każdemu odpowiada jej smak. Dlatego wato poszukać swojej ulubionej mieszanki. 
W urodzinowej tarcie czekoladowej użyłam mieszanki ryżowo-owsianej.
Tartę można pokroić na 10-12 kawałków.




składniki na ciasto:
25 dkg mąki (mieszanki owsiano-ryżowej w proporcjach 1:1)
4 łyżeczki cukru pudru kokosowego
4 łyżeczki surowego ziarna kakaowca
10 dkg sklarowanego masła
2 żółtka
woda




składniki na masę czekoladową:
25 dkg czekolady gorzkiej dobrej jakości
3 dkg sklarowanego masła
200 ml mleka owsianego
1 łyżkę cukru pudru kokosowego





wykonanie:
  • zagniatam ciasto
  • wykładam je na ceramiczną tartownicę
  • piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190o C przez 15 min.
  • studzę ciasto
  • w rondelku zagotowuję śmietanę
  • dodaję do niej pokruszoną czekoladę i masło
  • mieszam starannie, aż powstanie gładka czekoladowa masa
  • studzę masę
  • ostudzoną masę wylewam na zimne ciasto
  • tartę schładzam w lodówce minimum 3 godziny
  • podaję zimną





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz