obraz

obraz

wtorek, 24 listopada 2015

Jaglanka z orzechami, cukinią i zielonym groszkiem


Trudno mi sobie przypomnieć, jakie były moje śniadania, nim w menu na stałe nie zagościła kasza jaglana. 
Tak już mam z daniami, które polubię.
Jaglankę można jeść na wiele sposobów.
Dzisiaj z ziołami, zielonym groszkiem, cukinią i orzechami.
Porcja dla 2 osób.




składniki:
6 dużych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
2-3 łyżki wody
połowę cukinii, pokrojonej w plasterki
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka bazylii
filiżanka zielonego groszku
2 łyżki młodych orzechów włoskich posiekanych
sól różowa, pieprz do smaku




wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • zalewam wodą (tak, aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy)
  • gotuję bez przykrycia
  • po zagotowaniu przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie, aż całkowicie wchłonie wodę ok 15 min.
  • na oleju podduszam przez kilka minut cukinię z przyprawami
  • dolewam wodę
  • zielony groszek, jeśli mrożony, zalewam go wrzątkiem
  • po krótkiej chwili odcedzam i dorzucam do cukinii na patelni
  • dodaję kaszę i orzechy, delikatnie
    mieszam




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza