obraz

obraz

piątek, 8 lipca 2016

Muffiny z malinami i czekoladą


Na zakończenie Letniej Szkoły Artystycznej piekę muffiny malinowo-czekoladowe.
Przez 5 dni - z niesłabnącą energią i radością - dzieci tkały, filcowały, projektowały, szyły, czerpały paper...
Powstało wiele pięknych prac… dużo dobrej energii...
Powstał przepis na muffiny z mąki orkiszowej.
Użyłam dobrej jakości ksylitolu czyli cukru brzozowego.
Ksylitol jest zdrową alternatywą białego cukru -  wzmacniania kości,
ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym,
redukuje wydzielanie insuliny, eliminuje bakterie w jamie ustnej.
Porcja na ok 1 2 małych muffin.


składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/3 szklanki ksylitolu
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki sody
½ szklanki mleka owsianego
¼ szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
5 dkg gorzkiej czekolady
kubek malin
papilotki - 24 sztuki


wykonanie:
  • mieszam składniki, poza malinami i czekoladą, na gładką masę
  • czekoladę siekam na małe kawałki
  • masę nakładam do papilotek
  • podwójnie złożonych, jedna muffina w dwóch papilotkach
  • do każdej muffiny wkładam po 2-3 maliny i kawałki czekolady
  • piekę je ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC aż się lekko zrumienią







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz