Na zakończenie Letniej Szkoły Artystycznej piekę
muffiny malinowo-czekoladowe.
Przez 5 dni - z niesłabnącą energią i radością -
dzieci tkały, filcowały, projektowały, szyły, czerpały paper...
Powstało wiele pięknych prac… dużo dobrej
energii...
Powstał przepis na muffiny z mąki orkiszowej.
Użyłam dobrej jakości ksylitolu czyli cukru
brzozowego.
Ksylitol jest zdrową alternatywą białego cukru
- wzmacniania kości,
ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w
przewodzie pokarmowym,
redukuje wydzielanie insuliny, eliminuje
bakterie w jamie ustnej.
Porcja na ok 1 2 małych muffin.
składniki:
1
szklanka mąki orkiszowej
1/3
szklanki ksylitolu
½
płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
½
płaskiej łyżeczki sody
½
szklanki mleka owsianego
¼
szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
5 dkg
gorzkiej czekolady
kubek
malin
papilotki
- 24 sztuki
wykonanie:
- mieszam składniki, poza malinami i czekoladą, na gładką masę
- czekoladę siekam na małe kawałki
- masę nakładam do papilotek
- podwójnie złożonych, jedna muffina w dwóch papilotkach
- do każdej muffiny wkładam po 2-3 maliny i kawałki czekolady
- piekę je ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC aż się lekko zrumienią
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz