obraz

obraz

piątek, 25 września 2015

Kasza gryczana niepalona z kurkami


Zupełnie niefotogeniczna, ale jakże smaczna kasza gryczana z dodatkiem kurek, ogórka kiszonego, bazylii i natki pietruszki.

Porcja dla 2 osób.

  

składniki:
łyżka oliwy
1/2 szklanki kaszy gryczanej
20 dkg drobnych kurek
mała cebula
mały ogórek kiszony
1/3 szklanki mleka roślinnego (użyłam owsianego)
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii
sól różowa i pieprz do smaku






Wykonanie:
  • cebulę kroję w talarki
  • większe kurki kroję na połówki lub w ćwiartki
  • ogórka kroję na cienkie paseczki ok 1 cm długości
  • cebulę duszę kilka min. na oliwie
  •  dodaję kurki i ogórka
  • następnie dodaję mleko owsiane
  • duszę ciągle mieszając
  • kiedy warzywa są już miękkie dodaję natkę pietruszki i bazylię
  • gotuję kaszę i dodaję ją do warzyw
  • mieszam delikatnie
  • doprawiam do smaku



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz