obraz

obraz

wtorek, 19 kwietnia 2016

Sałatka z figami i kiełkami

Jeśli świeże figi, to tylko te, dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu, najlepiej wprost z drzewa,
a jeśli suszone to zdecydowanie hiszpańskie, drobne, w posypce z mąki kokosowej.
Figi to owoce o dużej zawartości wapnia, błonnika, potasu i magnezu.



składniki na sałatkę:
1 duża garść roszponki
1 duża garść rukoli
1 małe jabłko twarde i soczyste
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki kiełków
2 łyżki orzechów włoskich
2 niewielkie figi hiszpańskie w posypce z mąki kokosowej



składniki na sos:
2 łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:
  • umyć i osuszyć zieleninę
  • na patelni podprażyć nasiona słonecznika i orzechy i ostudzić
  • pokroić na małe plasterki jabłko ze skórką oraz figi
  • wymieszać delikatni sałatkę
  • połączyć wszystkie składniki sosu na gładką emulsję
  • polać sałatkę sosem


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza