obraz

obraz

czwartek, 22 października 2015

Jaglanka z oliwkami i śliwkami


Dla miłośników oliwek i śliwek.
Tym razem z sentymentu do Portugalii użyłam drobnych, portugalskich oliwek, marynowanych w oliwie ze skórką pomarańczową i rozmarynem.
W miejscu, w którym kupuję oliwki (Stary Kleparz w Krakowie oliwkietc.pl ) jest ich tak duży wybór, że za każdym razem wybieram inne i zawsze stanowią dobre połączenie ze śliwkami i kaszą. Smakują tak, jak te kupowane podczas podróży do krajów, w których rosną i dojrzewają...
Porcja dla 2 osób.




składniki:
8 łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
8 smacznych śliwek
15 małych oliwek, takich jak lubisz
(ja użyłam marynowanych w oliwie ze skórką pomarańczową i rozmarynem)
1 łyżka natki pietruszki
szczypta cynamonu
sól różowa, pieprz do smaku



wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • zalewam wodą (tak aby pozostał 1 cm wody nad powierzchnią kaszy)
  • gotuję bez przykrycia
  • po zagotowaniu przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie aż całkowicie wchłonie wodę ok 15 min.
  • śliwki i oliwki dryluję i kroję na małe kawałki
  • do kaszy dodaję olej kokosowy, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki
  • mieszam starannie
  • dodaję oliwki i śliwki
  • mieszam delikatnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz