obraz

obraz

piątek, 9 października 2015

Paluszki z czarnuszką


Projekt urodziny.
Menu: chrupiące paluszki z czarnuszką podane z pastą z listków rzodkiewek i bukietem warzyw sezonowych, 
a na deser tarta czekoladowa i tarta cytrynowa.
Stół zarezerwowany na 17.00, fantazyjnie ozdobiony pomponami.
Pięknie zapakowane prezenty.
W powietrzu unosi się uroczysty nastrój oczekiwania.
Są już pierwsi goście...
i oto cały przepis na jesienne przyjęcie urodzinowe.

Porcja dla 5 osób.





składniki:
20 dkg mąki gryczanej
1 łyżka mąki amarantusowej
8 dkg masła klarowanego

10 ml jogurtu koziego
(w wersji wegańskiej - masło i jogurt - zastąp mlekiem owsianym,
w ilości pozwalającej na sklejenie się ciasta) 
 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka czarnuszki
1 łyżeczka niełuskanego sezamu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej





wykonanie:
  • mieszam starannie wszystkie składniki, ręką wyrabiam sprężyste ciasto, jeśli trzeba dodaję jeszcze jogurtu lub trochę mąki
  • urywam kawałeczki ciasta i rękami turlam wałeczki ok 6 mm grubości
  • układam je na blaszce, na papierze do pieczenia
  • piekę w temp. 180oC ok 15 min. aż się zrumienią, podczas pieczenie przekładam paluszki na drugą stronę
  • dobrze smakują np. z pastą z liści rzodkiewek, z pastą z pomidorów, z hummusem, z pesto


 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza