obraz

obraz

poniedziałek, 30 listopada 2015

Pasztet z dyni



Inspiracją do pieczenia pasztetów warzywnych były dla mnie pasztety "Ziarenkowej Magdy" – mistrzyni.
Próbowałam ich z grzybami, z soczewicą, z selerem...
Były delikatne, kremowe, pachnące ziołami, sycące, do chleba, do warzyw lub solo...
Składniki i proporcje Magda dobiera intuicyjnie i robi to naprawdę dobrze. 
Przepisy pozostają jej sekretem, ale możesz pasztet u niej  zamówić  dzwoniąc pod nr tel 535 104 143.
Ja natomiast dzisiaj eksperymentowałam z dynią i kaszą jaglaną.

 

składniki:
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglana
30 dkg dyni
1 cebulka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki wody
2 łyżki oleju z pestek winogron
gałązka lubczyku
1 łyżeczka kuminu
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku






wykonanie:
  • gotuję kaszę jaglaną
  • drobno kroję cebulkę i dynię
  • na oliwie i wodzie duszę dynię i cebulkę do miękkości
  • wszystkie składniki miksuję blenderem ręcznym na gładką masę
  • masę przekładam do nasmarowanej olejem foremki
  • piekę w temp. 200 C ok 45 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz