obraz

obraz

wtorek, 23 lutego 2016

Jarmużowe kluseczki


Znajomi pytają mnie o co chodzi z tą pszenicą?
O pszenicy napisano już tak wiele...
Obecnie dostępna pszenica, to nie to samo ziarno, którego używali nasi rodzice czy może dziadkowie.
Pszenica poddana wielokrotnym modyfikacjom genetycznym, jest produktem bezwartościowym i szkodliwym.
Badania jednoznacznie pokazują iż niebezpiecznie podnosi poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, wywołuje problemy żołądkowo-jelitowe, problemy skórne... i wreszcie uzależnia...
Nie choruję na celiakię, jednak ze względu na ogólne, obciążające działanie pszenicy na organizm zaczęłam powoli zastępować mąkę pszenną - mąkami alternatywnymi, aż do całkowitej jej eliminacji.
Czy jest to łatwe? Nie od razu.
Czy można? Zdecydowanie warto.
Odkąd zrezygnowałam z pszenicy czuję się dużo lepiej i już za nią nie tęsknię, odkryłam tak wiele nowych smaków...
Porcja dla 2 osób.

 


składniki:
125 dkg jarmużu
125 dkg miękkiego serka koziego
1 łyżka świeżo zmielonego lnu złocistego
1 łyżka mąki kokosowej
2 łyżki mąki migdałowej
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta chili
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku
mąką gryczana do kręcenia kulek - kluseczek



wykonanie:
  • len złocisty zalewam 2 łyżkami wody i odstawiam na chwilę
  • jarmuż gotuję kilka min w wodzie
  • odcedzam go i duszę kilka min na patelni na oliwie z przyprawami
  • następnie miksuję całość blenderem na gładką masę
  • do jarmużu dodaje pozostałe składniki:
  • mąkę kokosową, migdałową, len z wodą
  • mieszam starannie
  • łyżką nabieram masę
  • ręce posypuję mąką gryczaną i w rękach kręcę kulki o średnicy ok 2 cm
  • gotowe kuli wrzucam do gotującej się wody
  • wyjmuję kluseczki łyżką cedzakową zaraz jak wypłyną
  • podaję z oliwą lub sosem z pomidorów



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza