obraz

obraz

wtorek, 10 listopada 2015

Czekolada różana




Są takie dni, kiedy robię domową czekoladę... 
znika od razu... 
tym razem będzie różana.


 składniki:
7 dkg surowego, mielonego ziarna kakaowca
4 dkg oleju kokosowego
20 dkg suszonych daktyli
szczypta chili, różowej soli, wanilii
suszone płatki róży




wykonanie:
  • daktyle (wcześniej starannie umyte) moczę w ciepłej wodzie przez dwie godziny
  • odcedzam daktyle, zostawiając wodę z ich moczenia
  • miksuję blenderem ręcznym daktyle z pozostałymi składnikami czekolady (poza płatkami róży)
  • jeśli masa jest zbyt sucha dolewam 1-2 łyżkę wody z moczenia daktyli
  • czekoladą napełniam małe szklane słoiczki
  • posypuję płatkami róży
  • schładzam w lodówce przez 2 godziny


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz