obraz

obraz

wtorek, 19 stycznia 2016

Trufle

Trufle dla Mileny czyli zdrowe słodycze. Słodycze wegańskie.



Dostałam ostatnio tunezyjskie daktyle, duże, mięsiste, smakowite. 
Dokładnie takie są idealne do przygotowania trufli...
Używam surowego ziarna kakaowca - zawiera ono bardzo dużą ilość antyoksydantów 
(chroniących nas sprzed nowotworami, chorobami układu krążenia) oraz wiele składników mineralnych 
(żelazo,chrom, cynk, potas, magnez) - poprawia nam samopoczucie, zmniejsza apetyt(!) i pozytywnie wpływa na trawienie.
Porcja na ok 18 trufli.


składniki:
20 dkg wydrylowanych daktyli
5 dkg oleju kokosowego nierafinowanego
7 dkg mielonego, surowego ziarna kakaowca
po 1 dużej szczypcie cynamonu, kardamonu, chilli, mielonej wanilii burbon
skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
mała szczypta soli himalajskiej
18 sztuk papilotek w najmniejszym rozmiarze
orzechy włoskie, migdały, owoce goja... do ozdoby trufli


wykonanie:
  • daktyle myję starannie w ciepłej wodzie
  • zalewam je gorącą wodą i zostawiam na 1 godzinę
  • odcedzam daktyle, zachowując wodę
  • miksuję daktyle blenderem ręcznym
  • jeśli są zbyt suche dolewam odrobinkę wody z ich moczenia
  • dodaję pozostałe składniki (poza bakaliami)
  • mieszam delikatnie
  • ponownie miksuję blenderem
  • masę truflową wkładam na ok. 1 godzinę do lodówki
  • następnie nabieram masę łyżką i w dłoniach kręcę małe kuleczki
  • kuleczki od razu układam w papilotkach
  • trufle ozdabiam prażonymi migdałami, orzechami włoskimi, owocami goja



 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz