obraz

obraz

piątek, 11 września 2015

Tarta z jabłkami i rozmarynem




Połączenie skarmelizowanego jabłka, rozmarynu i kruchego ciasta to dla mnie połączenie doskonałe.
Ciasto przygotowane bez pszenicy jest inne niż upieczone z mąki pszennej,
warto o tym pamiętać, gotując bez glutenu.
Tartę można pokroić na  8-10 porcji.





Składniki:
20 dkg mąki
 (mieszanka gryczano-ryżowo-amarantusowa, w proporcjach 1:1:1)
2 łyżki świeżego rozmarynu
10 dkg sklarowanego masła
jajko
łyżka miodu
łyżka mleka roślinnego
3 jabłka
7 dkg cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki suszonej wanilii




Wykonanie:
  • jabłka obieram i kroję na plastry
  • blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję masłem i posypuję połową rozmarynu i cukrem
  • układam na blaszce jabłka
  • w misce łączę pozostałe składniki (mąkę, jajko, miód, masło, resztę rozmarynu, mleko, wanilię) i wyrabiam ciasto
  • podsypuję je mąką i rozwałkowuję na wielkość blachy
  • przykrywam ciastem rozłożone na blasze jabłka, lekko dociskając je ręką
  • tartę piekę ok 40 min. w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 180°C
  • po upieczeniu i ostudzeniu odwracam tartę ciastem w dół, a jabłkami do góry

 

4 komentarze:

  1. It looks really tasty! I'll wait for a new post :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Thank you very much and you are welcome:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, moja ukochana tarta tatin tylko jakże prosta i bez stresu przewracania :)
    Trochę mi się ciasto porozrywało, ale co tam...
    No i nie dałam miodu, zapomniałam
    Ale i tak jest pyszna !!!
    Pozdrawiam Was serdecznie
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bez mąki pszennej jest bardziej kruche.
    Cieszę się, że tarta Ci smakowała :)

    OdpowiedzUsuń