Sernik z twarogu, bez poszukiwań zamienników sera.
Jednak bez jajek, białego cukru i pszennej mąki.
Wzbogacony orzeźwiającym smakiem granatu z
orzechową nutą.
Użyłam tureckich granatów, są
słodko-kwaśno-cierpkie – najlepsze.
Owoce granatu charakteryzują się dużą
zawartością przeciwutleniaczy,
mają duży wpływ na wygląd naszej skóry,wyrównują koloryt,
przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych, spowalniają proces starzenia.
przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych, spowalniają proces starzenia.
Sernik można pokroić na 12-14 kawałków.
składniki
na ciasto:
1/4
szklanki cukru kokosowego
10 dkg
oleju kokosowego
10 dkg
orzechów włoskich
1/2
łyżeczki sody
1
łyżeczka cynamonu
2 łyżki
mąki kokosowej
1 łyżka
mąki ryżowej
1 łyżka
mąki amarantusowej
1 łyżka
mąki owsianej
1/2
szklanki mąki gryczanej
składniki na masę serową:
450 dkg twarogu chudego
1/2 szklanki mleka owsianego
2 łyżki siemienia złocistego
1/2 łyżeczki wanilii w proszku
syrop z agawy do smaku
wykonanie:
- olej kokosowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu
- zdejmuję z ognia
- siekam grubo orzechy
- dodaję wszystkie składniki na ciasto
- mieszam starannie
- ciastem wykładam dno ceramicznej formy
- piekę je w temp. 180oC ok 7 min
- przygotowuję masę serową
- świeżo zmielone siemię zalewam 6 łyżkami wody i odstawiam na 10 min.
- mieszam wszystkie składniki masy serowej
- ubijam mikserem ok 10 min. aż masa będzie puszysta i gładka
- masę wykładam na ciasto
- piekę je w temp. 160oC ok 40 min
- studzę
- wierzch sernika posypuję pestkami granata
- dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz