obraz

obraz

czwartek, 10 marca 2016

Sernik z granatem



 Sernik z twarogu, bez poszukiwań zamienników sera. 
Jednak bez jajek, białego cukru i pszennej mąki.
Wzbogacony orzeźwiającym smakiem granatu z orzechową nutą.
Użyłam tureckich granatów, są słodko-kwaśno-cierpkie – najlepsze.
Owoce granatu charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy,
mają duży wpływ na wygląd naszej skóry,wyrównują koloryt, 
przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych, spowalniają proces starzenia.

Sernik można pokroić na 12-14 kawałków.




składniki na ciasto:
1/4 szklanki cukru kokosowego
10 dkg oleju kokosowego
10 dkg orzechów włoskich
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka mąki amarantusowej
1 łyżka mąki owsianej
1/2 szklanki mąki gryczanej

składniki na masę serową:
450 dkg twarogu chudego
1/2 szklanki mleka owsianego
2 łyżki siemienia złocistego
1/2 łyżeczki wanilii w proszku
syrop z agawy do smaku 

 


wykonanie:

  • olej kokosowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia
  • siekam grubo orzechy
  • dodaję wszystkie składniki na ciasto
  • mieszam starannie
  • ciastem wykładam dno ceramicznej formy
  • piekę je w temp. 180oC ok 7 min
  •  
  • przygotowuję masę serową
  • świeżo zmielone siemię zalewam 6 łyżkami wody i odstawiam na 10 min.
  • mieszam wszystkie składniki masy serowej
  • ubijam mikserem ok 10 min. aż masa będzie puszysta i gładka
  • masę wykładam na ciasto
  •  
  • piekę je w temp. 160oC ok 40 min
  • studzę
  • wierzch sernika posypuję pestkami granata
  • dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz