obraz

obraz

czwartek, 14 lipca 2016

Quiche - orkisz


Podczas naszego ostatniego gotowania i fotografowania Ania poprosiła mnie, bym upiekła quich.
Już od dłuższego czasu nie jem mąki pszennej ze względów zdrowotnych, 
nie używałam również mąki orkiszowej.
Orkisz czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy to bardzo stara odmiana pszenicy,
jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, chroniącą wnętrze ziarna przed wszelkimi zanieczyszczeniami.
Orkisz to bogate źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu, witamin z grupy B, PP oraz kwasu krzemowego.
Natomiast gluten zawarty w orkiszu jest dobrze tolerowany nawet przez bezglutenowców.
Zachęcona wieloma opracowaniami na temat orkiszu upiekłam quich gryczano-orkiszowy...
i to była dobra decyzja.
Porcja na dwie małe tartownice, dla 2 osób.


składniki na ciasto:
10 dkg mąki gryczanej
10 dkg mąki orkiszowej
5 dkg oleju kokosowego
1 łyżka rozmarynu
3 suszone pomidory
szczypta soli himalajskiej


wykonanie:
  • drobno siekam suszone pomidory i rozmaryn
  • mieszam starannie wszystkie składniki
  • jeśli ciasto się nie sklei dodaję trochę wody
  • z ciasta formuję kulę
  • dzielę ją na połowę
  • ciastem wykładam dwie małe tartownice o średnicy ok 12 cm
  • całe ciasto nakłuwam widelcem
  • piekę kilka minut w temp. 200oC aż się quiche lekko zrumieni
  • na upieczonego quichu nakładam farsz
  • po wierzchu posypuję płatkami migdałowymi
  • ponownie wkładam do piekarnika na kilka minut
  • kiedy wierzch się przyrumieni quiche jest gotowy


składniki na farsz:
1/2 wiązki szpinaku
½ szklanki mleka owsianego
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki gryczanej
1 łyżka tapioki
1 łyżka oleju kokosowego
1 szczypta asafetydy
sól himalajska, pieprz do smaku
1 garść płatków migdałowych do posypania 


wykonanie:
  • płuczę szpinak i odcinam łodygi
  • na oleju duszę szpinak z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami
  • mąkę, tapiokę i mleko mieszam w miseczce i dodaje do szpinaku
  • mieszam delikatnie
  • po kilku minutach farsz jest gotowy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz