Podczas naszego ostatniego gotowania i
fotografowania Ania poprosiła mnie, bym upiekła quich.
Już od dłuższego czasu nie jem mąki pszennej ze
względów zdrowotnych,
nie używałam również mąki orkiszowej.
Orkisz czyli tak zwany jęczmień dwurzędowy to
bardzo stara odmiana pszenicy,
jest uprawiany i zbierany z nienaruszoną łupiną, chroniącą wnętrze ziarna przed wszelkimi
zanieczyszczeniami.
Orkisz to bogate źródło błonnika, żelaza,
wapnia, cynku i potasu, witamin z grupy B, PP oraz kwasu krzemowego.
Natomiast gluten zawarty w orkiszu jest dobrze
tolerowany nawet przez bezglutenowców.
Zachęcona wieloma opracowaniami na temat orkiszu
upiekłam quich gryczano-orkiszowy...
i to była dobra decyzja.
Porcja na dwie małe tartownice, dla 2 osób.
składniki
na ciasto:
10 dkg
mąki gryczanej
10 dkg
mąki orkiszowej
5 dkg
oleju kokosowego
1 łyżka
rozmarynu
3 suszone
pomidory
szczypta
soli himalajskiej
wykonanie:
- drobno siekam suszone pomidory i rozmaryn
- mieszam starannie wszystkie składniki
- jeśli ciasto się nie sklei dodaję trochę wody
- z ciasta formuję kulę
- dzielę ją na połowę
- ciastem wykładam dwie małe tartownice o średnicy ok 12 cm
- całe ciasto nakłuwam widelcem
- piekę kilka minut w temp. 200oC aż się quiche lekko zrumieni
- na upieczonego quichu nakładam farsz
- po wierzchu posypuję płatkami migdałowymi
- ponownie wkładam do piekarnika na kilka minut
- kiedy wierzch się przyrumieni quiche jest gotowy
składniki
na farsz:
1/2 wiązki
szpinaku
½
szklanki mleka owsianego
1 ząbek
czosnku
1 łyżka
mąki gryczanej
1 łyżka
tapioki
1 łyżka
oleju kokosowego
1
szczypta asafetydy
sól
himalajska, pieprz do smaku
1 garść
płatków migdałowych do posypania
wykonanie:
- płuczę szpinak i odcinam łodygi
- na oleju duszę szpinak z rozgniecionym czosnkiem i przyprawami
- mąkę, tapiokę i mleko mieszam w miseczce i dodaje do szpinaku
- mieszam delikatnie
- po kilku minutach farsz jest gotowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz