obraz

obraz

czwartek, 3 grudnia 2015

Placki - racki


Smażąc placki-racki można w łagodny sposób oswajać się ze smakiem mąk alternatywnych.
Kiedy przygotowuje je moja córka, od razu zjada wszystkie, 
mnie w najlepszym razie zostawia jeden chrupiący placuszek.
Porcja zdecydowanie dla 1 osoby.



składniki:
2 łyżki mąki gryczanej
2 łyżki mieszanki mąk ulubionych
(używam ryżowo-owsiano-amarantusowej)
2 łyżki wody
2 łyżki mleka owsianego
jajko
słodkie jabłko
szczypta cynamonu
olej z pestek winogron do smażenia



wykonanie:
  • jabłko ścieram na tarełku o grubych oczkach
  • mieszam wszystkie składniki
  • masę nakładam łyżką na rozgrzany olej
  • smażę z obu stron aż się zrumienią

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz