Tarta ta powinna
nosić nazwę dyniowe zauroczenie.
Można ją pokroić na 10 kawałków.
składniki na ciasto:
5 dkg mąki ryżowej
5 dkg mąki ryżowej
5 dkg mąki migdałowej
10 dkg mąki
gryczanej
szczypta różowej soli
10 dkg klarowanego masła
1 łyżka słodu ryżowego
szczypta różowej soli
10 dkg klarowanego masła
1 łyżka słodu ryżowego
składniki na karmel dyniowy:
250 dkg dyni
pół szklanki wody
450 ml słodzonego, skondensowanego mleka
250 dkg dyni
pół szklanki wody
450 ml słodzonego, skondensowanego mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta kardamonu
szczypta mielonej wanilii
wykonanie:
- zagniatam ciasto
- wykładam je na ceramiczną tartownicę
- piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190oC ok 10-15 min.
- w rondelku gotuję drobno pokrojoną dynię z wodą
- kiedy dynia zmięknie miksuję całość na gładką masę
- dodaję mleko, przyprawy
- ogrzewam cały czas mieszając do uzyskanie gęstej masy
- ponownie miksuję
- masę wylewam na ciasto
- wstawiam do piekarnika jeszcze na 10 min.
- tartę podaję ostudzoną
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz