obraz

obraz

niedziela, 20 grudnia 2015

Tarta z karmelem dyniowym


Tarta ta powinna nosić nazwę dyniowe zauroczenie.
Można ją pokroić na 10 kawałków.


składniki na ciasto:
5 dkg mąki ryżowej
5 dkg mąki migdałowej
10 dkg mąki gryczanej
szczypta różowej soli

10 dkg klarowanego masła
1 łyżka słodu ryżowego


 składniki na karmel dyniowy:
250 dkg dyni
pół szklanki wody
450 ml słodzonego, skondensowanego mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta mielonej wanilii


wykonanie:
  •   zagniatam ciasto
  • wykładam je na ceramiczną tartownicę
  • piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 190oC ok 10-15 min.
  • w rondelku gotuję drobno pokrojoną dynię z wodą
  • kiedy dynia zmięknie miksuję całość na gładką masę
  • dodaję mleko, przyprawy
  • ogrzewam cały czas mieszając do uzyskanie gęstej masy
  • ponownie miksuję
  • masę wylewam na ciasto
  • wstawiam do piekarnika jeszcze na 10 min.
  • tartę podaję ostudzoną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz