Jak
dopieścić podniebienia gości?
Jakim
ciastem ugościć tradycjonalistów? Wiecznych eksperymentatorów? Słodyczolubnych?
I tych, co wciąż na diecie?
Smak
orzechów, ziarna kakaowca, gruszki, dzikiej róży, karmelu, przypraw
korzennych...
Wybór
padł na ciasto gruszkowe i tartę z karmelem dyniowym.
Można je pokroić na 8 porcji.
składniki na ciasto:
1/2
szklanki orzechów nerkowca
1/2
szklanki migdałów
1/4
szklanki nasion chia
4 łyżki
pachnącego oleju kokosowego
2 łyżki
mielonego surowego ziarna kakaowca
1/2
łyżeczki startego korzenia imbiru
szczypta
soli różowej
składniki na masę gruszkową:
3 gruszki
15 dkg
kaszki kukurydzianej
1
szklanka mleka owsianego
3 łyżki
klarowanego masła
3 łyżki
cukru pudru trzcinowego
1/2
łyżeczki startego korzenia imbiru
5 listków
mięty (użyłam suszonej)
kilka
kropli cytryny
1 garść
płatków dzikiej róży do masy i 2 garści do dekoracji (użyłam suszonych)
wykonanie:
- składniki na ciasto miksuję blenderem na niezbyt gładką masę
- wykładam je na ceramiczną tartownicę
- piekę w piekarniku nagrzanym góra-dół do temp. 180oC przez 20 min.
- studzę ciasto
- w rondelku zagotowuję mleko
- dodaję do niego obraną i pokrojoną gruszkę, kaszę kukurydzianą, imbir
- gotuję na małym ogniu ok 10 min, ciągle mieszając
- miksuję na gładką, gęstą masę
- studzę masę
- dodaję masło, cukier, cytrynę, płatki róży i listki mięty
- ponownie miksuję na gładką masę
- studzę masę
- masę wylewam na ciasto
- ciasto dekoruję płatkami róży
- schładzam w lodówce
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz