Robiąc hummus
próbowałam różnych proporcji, aby uzyskać poszukiwany smak...
pewnego dnia
spróbowałam hummusu Jacka... wiedziałam już, że dość dalszych poszukiwań...
teraz jem już
tylko hummus Jacka.
Jeśli
przygotowuję hummus sama dodaję odrobinę kuminu,
składniki:
400g suchej ciecierzycy
4 łyżki pasty tahiny
3-4 ząbki czosnku
kopiata łyżeczka soli himalajskiej
6 łyżeczek wody spod gotowanej ciecierzycy
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki chilli
wykonanie:
- płuczę ciecierzycę
- zalewam ją wodą i odstawiam na ok 12 godzin
- następnie ponownie ją płuczę
- zalewam czystą wodą i gotuję 1/2 godziny
- odcedzam, zachowując wodę z gotowania
- miksuję cieciorkę na gładką masę
- do masy dodaję pozostałe składniki
- ponownie miksuję na gładką masę
- jeśli trzeba dodaję więcej oliwy lub wody z gotowania ciecierzycy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz