obraz

obraz

czwartek, 17 grudnia 2015

Hummus Jacka


Robiąc hummus próbowałam różnych proporcji, aby uzyskać poszukiwany smak...
pewnego dnia spróbowałam hummusu Jacka... wiedziałam już, że dość dalszych poszukiwań...
teraz jem już tylko hummus Jacka.
Jeśli przygotowuję hummus sama dodaję odrobinę kuminu, 
uprażonego wcześniej na patelni. W oryginalnym przepisie Jacka kuminu nie ma.
 
 
składniki:
400g suchej ciecierzycy
4 łyżki pasty tahiny
3-4 ząbki czosnku
kopiata łyżeczka soli himalajskiej
6 łyżeczek wody spod gotowanej ciecierzycy
sok z 1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka papryki chilli



wykonanie:
  • płuczę ciecierzycę
  • zalewam ją wodą i odstawiam na ok 12 godzin
  • następnie ponownie ją płuczę
  • zalewam czystą wodą i gotuję 1/2 godziny
  • odcedzam, zachowując wodę z gotowania
  • miksuję cieciorkę na gładką masę
  • do masy dodaję pozostałe składniki
  • ponownie miksuję na gładką masę
  • jeśli trzeba dodaję więcej oliwy lub wody z gotowania ciecierzycy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz