obraz

obraz

wtorek, 22 grudnia 2015

Warzywa korzeniowe z fasolą Jaś


Świąteczny Jaś. Znajomy a egzotyczny.

Zamiast cebuli użyłam asafetydy. 
Ta indyjska przyprawa ma początkowo silny i dla mnie naprawdę przykry zapach. Szybko jednak zapach zanika pozostawiając ciekawy smak. 
Asafetyda poprawia strawność potraw, dodaję ją do ciężkostrawnych potraw, szczególnie tych na bazie roślin strączkowych.
Porcja dla 2 osób. 



składniki:
szklanka fasoli Jaś
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebulka
mały kawałek selera
2 pomidorki koktajlowe
2 łyżki oliwy
szczypta asafetydy
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku 

 

wykonanie:
  • fasolę Jaś moczę przez noc
  • następnie płuczę, zalewam świeżą wodą i gotuję do miękkości
  • warzywa ścieram na grubej tarce
  • pomidorki kroję na ćwiartki
  • warzywa korzeniowe i pomidorki duszę kilka min. na oliwie
  • dodaję trochę wody, pieprz, sól, asafetydę, mieszam
  • dodaję fasolę, duszę jeszcze chwilkę, ciągle mieszając


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz