obraz

obraz

czwartek, 10 marca 2016

Sernik z granatem



 Sernik z twarogu, bez poszukiwań zamienników sera. 
Jednak bez jajek, białego cukru i pszennej mąki.
Wzbogacony orzeźwiającym smakiem granatu z orzechową nutą.
Użyłam tureckich granatów, są słodko-kwaśno-cierpkie – najlepsze.
Owoce granatu charakteryzują się dużą zawartością przeciwutleniaczy,
mają duży wpływ na wygląd naszej skóry,wyrównują koloryt, 
przyśpieszają gojenie się zmian trądzikowych, spowalniają proces starzenia.

Sernik można pokroić na 12-14 kawałków.




składniki na ciasto:
1/4 szklanki cukru kokosowego
10 dkg oleju kokosowego
10 dkg orzechów włoskich
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka mąki amarantusowej
1 łyżka mąki owsianej
1/2 szklanki mąki gryczanej

składniki na masę serową:
450 dkg twarogu chudego
1/2 szklanki mleka owsianego
2 łyżki siemienia złocistego
1/2 łyżeczki wanilii w proszku
syrop z agawy do smaku 

 


wykonanie:

  • olej kokosowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia
  • siekam grubo orzechy
  • dodaję wszystkie składniki na ciasto
  • mieszam starannie
  • ciastem wykładam dno ceramicznej formy
  • piekę je w temp. 180oC ok 7 min
  •  
  • przygotowuję masę serową
  • świeżo zmielone siemię zalewam 6 łyżkami wody i odstawiam na 10 min.
  • mieszam wszystkie składniki masy serowej
  • ubijam mikserem ok 10 min. aż masa będzie puszysta i gładka
  • masę wykładam na ciasto
  •  
  • piekę je w temp. 160oC ok 40 min
  • studzę
  • wierzch sernika posypuję pestkami granata
  • dobrze smakuje po schłodzeniu w lodówce




poniedziałek, 7 marca 2016

Tunezyjski smak papryki


Kuchnia tunezyjska ma zdecydowanie czerwony kolor.
Dużo w niej słodkiej papryki, chili, pomidorów... najlepszych czerwonych pomarańczy... dużo słońca.
Porcja dla 2 osób.


składniki:
1 czerwona słodka papryka
1 łyżka oliwy
1 łyżka drobno posiekanej bazylii
sól himalajska, pieprz do smaku


wykonanie:
  • paprykę siekam w najdrobniejszą z najdrobniejszych kosteczek
  • dodaje bazylię, oliwę
  • mieszam
  • doprawiam do smaku
dobrze smakuje jako dodatek do paluszków z czarnuszką,
do pieczonych ziemniaków... solo





piątek, 4 marca 2016

Jaglanka z pesto i migdałami



Jaglanka to wciąż moje ulubione śniadanie.
Dobrze smakuje w różnych połączeniach... stanowi wdzięczny materiał do eksperymentowania.
Kasza jaglana to, najstarsza i najzdrowsza kasza, posiada właściwości zasadotwórcze.
Poza wieloma jej cennymi właściwościami, działa antywirusowo,
zmniejsza stany zapalne błon śluzowych - jest więc dobrym lekarstwem m.in. na katar.
Porcja dla 2 osób.



 składniki:
7 dużych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
2 łyżki pesto pietruszkowego
osiem czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki bazylii
2 łyżki natki pietruszki
12 migdałów rozgniecionych w moździerzu
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku



wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą (w proporcjach 1:2)
  • gotuję bez przykrycia
  • kiedy większość wody się wygotuje - przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie przez ok 15 min., aż całkowicie wchłonie wodę
  • do ugotowanej kaszy dodaję oliwę i wodę,
  • drobno posiekaną pietruszkę, bazylię, pokrojone oliwki i pesto
  • mieszam delikatnie
  • doprawiam pieprzem i solą
  • na wierzchu kaszę posypuję rozgniecionymi migdałami