Projekt urodziny.
Menu: chrupiące paluszki z czarnuszką
podane z pastą z listków rzodkiewek i bukietem warzyw sezonowych,
a na deser tarta czekoladowa i tarta cytrynowa.
a na deser tarta czekoladowa i tarta cytrynowa.
Stół zarezerwowany na 17.00, fantazyjnie
ozdobiony pomponami.
Pięknie zapakowane prezenty.
W powietrzu unosi się uroczysty nastrój
oczekiwania.
Są już pierwsi goście...
i oto cały przepis na jesienne przyjęcie
urodzinowe.
Porcja dla 5 osób.
składniki:
20 dkg mąki gryczanej
20 dkg mąki gryczanej
1 łyżka mąki amarantusowej
8 dkg masła klarowanego
10 ml jogurtu koziego
(w wersji wegańskiej - masło i jogurt - zastąp mlekiem owsianym,
w ilości pozwalającej na sklejenie się ciasta)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka czarnuszki
8 dkg masła klarowanego
10 ml jogurtu koziego
(w wersji wegańskiej - masło i jogurt - zastąp mlekiem owsianym,
w ilości pozwalającej na sklejenie się ciasta)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka czarnuszki
1
łyżeczka niełuskanego sezamu
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
wykonanie:
- mieszam starannie wszystkie składniki, ręką wyrabiam sprężyste ciasto, jeśli trzeba dodaję jeszcze jogurtu lub trochę mąki
- urywam kawałeczki ciasta i rękami turlam wałeczki ok 6 mm grubości
- układam je na blaszce, na papierze do pieczenia
- piekę w temp. 180oC ok 15 min. aż się zrumienią, podczas pieczenie przekładam paluszki na drugą stronę
- dobrze smakują np. z pastą z liści rzodkiewek, z pastą z pomidorów, z hummusem, z pesto
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz