Są tacy, którzy ugotowany bób lubią zjadać w łupinach
i ci, którzy obierają go starannie jak Ania, zjadając
jedynie delikatny, zielony środek.
Przygotowując potrawę,
dodaj bób taki, jak lubisz.
Porcja dla 2 osób.
cebula
2 szklanki bobu ugotowanego
2 pomidory
łyżka rodzynek wyparzonych, umytych
2 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki cynamonu i kolendry
łyżka natki pietruszki
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka kuminu
po 1/8 łyżeczki chilli i kardamonu
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- cebulę kroję w talarki i duszę na oliwie ze wszystkimi przyprawami
- dodaję pomidory drobno pokrojone, duszę chwilkę
- dodaję rodzynki, natkę i bób
- jeszcze chwilkę duszę na małym ogniu
- dobrze smakuje na ciepło i na zimno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz