obraz

obraz

czwartek, 26 listopada 2015

Korzenny deser dyniowy


Ogrzewa ciało, uspakaja pędzące myśli i uzależnia.
Ostatnio mój ulubiony.
Porcja dla 2 osób.

 


składniki:
13 dkg obranej i pokrojonej dyni Hokkaido
1/3 szklanki mleka owsianego
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki korzenia imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki ryżowej
łyżka brązowego cukru


wykonanie:

  • dynię z mlekiem, olejem i przyprawami gotuję na małym ogniu ok 20 min.
  • pilnuję, by się nie przypaliła
  • dodaję syrop z agawy
  • miksuję blenderem ręcznym na gładką masę
  • dodaję mąkę
  • mieszam starannie
  • przekładam do dwóch żaroodpornych foremek
  • wierzch posypuję brązowym cukrem
  •  piekę w temp. 200oC ok 20 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz