Ogrzewa ciało,
uspakaja pędzące myśli i uzależnia.
Ostatnio mój
ulubiony.
Porcja dla 2
osób.
składniki:
13 dkg obranej i pokrojonej dyni Hokkaido
1/3 szklanki mleka owsianego
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki korzenia imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki ryżowej
łyżka brązowego cukru
- dynię z mlekiem, olejem i przyprawami gotuję na małym ogniu ok 20 min.
- pilnuję, by się nie przypaliła
- dodaję syrop z agawy
- miksuję blenderem ręcznym na gładką masę
- dodaję mąkę
- mieszam starannie
- przekładam do dwóch żaroodpornych foremek
- wierzch posypuję brązowym cukrem
- piekę w temp. 200oC ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz