obraz

obraz

poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kaszotto z komosą ryżową


Jest wiele gatunków mięty, zazwyczaj w kuchni używam pieprzowej lub cytrynowej.
 Tym razem wybrałam czekoladową, skusił mnie piękny kolor i kształt liści oraz lekko czekoladowy zapach.
Dodatek mięty nadaje nowy, zaskakujący smak tej potrawie.
Mięta ułatwia trawienie, ma właściwości przeciwbakteryjnie, pomaga przy bólach głowy, ma również działanie pobudzające i odświeżające. 
 
składniki:
1/2 filiżanki komosy ryżowej
1 marchewka
1 cukinia
1/4 papryki czerwonej
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
1 łyżka niedźwiedziego czosnku
szczypta asafetydy
1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:
  • komosę płuczę, zalewam 1 szklanką wody, gotuję
  • kiedy wody jest już niewiele, zostawiam kaszę pod przykryciem na ciepłej płycie, aby wchłonęła resztę wody
  • marchewkę, cukinię ścinam w cienkie paseczki
  • paprykę kroję w talarki
  • pomidory kroję na połówki
  • na patelni, na oliwie duszę wszystkie warzywa z miętą i przyprawami
  • po chwili dolewam odrobinę wody
  • kiedy warzywa są już miękkie, dodaję komosę i delikatnie mieszam

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz