Jaglanka to wciąż moje ulubione śniadanie.
Dobrze smakuje w różnych
połączeniach... stanowi wdzięczny materiał do eksperymentowania.
Kasza jaglana to, najstarsza i
najzdrowsza kasza, posiada właściwości zasadotwórcze.
Poza wieloma jej cennymi
właściwościami, działa antywirusowo,
zmniejsza stany zapalne błon
śluzowych - jest więc dobrym lekarstwem m.in. na katar.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
7 dużych
łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka
oliwy
1 łyżka
wody
2 łyżki
pesto pietruszkowego
osiem
czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki
bazylii
2 łyżki
natki pietruszki
12
migdałów rozgniecionych w moździerzu
- kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
- wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą (w proporcjach 1:2)
- gotuję bez przykrycia
- kiedy większość wody się wygotuje - przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
- pozostawiam kaszę na płycie przez ok 15 min., aż całkowicie wchłonie wodę
- do ugotowanej kaszy dodaję oliwę i wodę,
- drobno posiekaną pietruszkę, bazylię, pokrojone oliwki i pesto
- mieszam delikatnie
- doprawiam pieprzem i solą
- na wierzchu kaszę posypuję rozgniecionymi migdałami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz