obraz

obraz

piątek, 4 marca 2016

Jaglanka z pesto i migdałami



Jaglanka to wciąż moje ulubione śniadanie.
Dobrze smakuje w różnych połączeniach... stanowi wdzięczny materiał do eksperymentowania.
Kasza jaglana to, najstarsza i najzdrowsza kasza, posiada właściwości zasadotwórcze.
Poza wieloma jej cennymi właściwościami, działa antywirusowo,
zmniejsza stany zapalne błon śluzowych - jest więc dobrym lekarstwem m.in. na katar.
Porcja dla 2 osób.



 składniki:
7 dużych łyżek kaszy jaglanej
1 łyżka oliwy
1 łyżka wody
2 łyżki pesto pietruszkowego
osiem czarnych oliwek bez pestek
2 łyżki bazylii
2 łyżki natki pietruszki
12 migdałów rozgniecionych w moździerzu
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku



wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą (w proporcjach 1:2)
  • gotuję bez przykrycia
  • kiedy większość wody się wygotuje - przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie przez ok 15 min., aż całkowicie wchłonie wodę
  • do ugotowanej kaszy dodaję oliwę i wodę,
  • drobno posiekaną pietruszkę, bazylię, pokrojone oliwki i pesto
  • mieszam delikatnie
  • doprawiam pieprzem i solą
  • na wierzchu kaszę posypuję rozgniecionymi migdałami



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz