obraz

obraz

piątek, 8 lipca 2016

Muffiny z malinami i czekoladą


Na zakończenie Letniej Szkoły Artystycznej piekę muffiny malinowo-czekoladowe.
Przez 5 dni - z niesłabnącą energią i radością - dzieci tkały, filcowały, projektowały, szyły, czerpały paper...
Powstało wiele pięknych prac… dużo dobrej energii...
Powstał przepis na muffiny z mąki orkiszowej.
Użyłam dobrej jakości ksylitolu czyli cukru brzozowego.
Ksylitol jest zdrową alternatywą białego cukru -  wzmacniania kości,
ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków w przewodzie pokarmowym,
redukuje wydzielanie insuliny, eliminuje bakterie w jamie ustnej.
Porcja na ok 1 2 małych muffin.


składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej
1/3 szklanki ksylitolu
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki sody
½ szklanki mleka owsianego
¼ szklanki oleju rzepakowego
1 jajko
5 dkg gorzkiej czekolady
kubek malin
papilotki - 24 sztuki


wykonanie:
  • mieszam składniki, poza malinami i czekoladą, na gładką masę
  • czekoladę siekam na małe kawałki
  • masę nakładam do papilotek
  • podwójnie złożonych, jedna muffina w dwóch papilotkach
  • do każdej muffiny wkładam po 2-3 maliny i kawałki czekolady
  • piekę je ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200oC aż się lekko zrumienią







środa, 22 czerwca 2016

Krem z pomidorów


Na letnią kolację przygotowuję krem z pomidorów.
Ostry smak przypraw łagodzę słodyczą pomidorków koktajlowych.
Dodaję czarny sezam bogaty w białko, witaminy, składniki mineralne, błonnik i tryptofan, poprawiający nasz nastrój.
Porcja dla 2 osób.




składniki:
garść pomidorków koktajlowych
1½ szklanki passaty pomidorowej najlepiej domowej
1½ szklanki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżka natki pietruszki
½ łyżeczki czarnego sezamu
½ łyżeczki białego niełuskanego sezamu
1 szczypta asafetydy
1 szczypta chili
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku
 


wykonanie:
  • w garnku o grubym dnie
  • na oliwie podsmażam pomidorki z przyprawami i sezamem
  • po kilku minutach dodaję passatę i wodę
  • zagotowuję
  • posypuję pietruszką
  • mieszam i podaję



wtorek, 14 czerwca 2016

Jaglanka z morelami


Morele działają odkwaszająco, dostarczają nam silnego przeciwutleniacza - beta karotenu,
który chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi oraz opóźnia proces starzenia organizmu.
Wystarczy zjeść 3 morele, by dostarczyć dzienną porcję beta karotenu.
Porcja dla 2 osób.


składniki:
6 dojrzałych moreli
8 łyżek kaszy jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki natki pietruszki
12 migdałów rozgniecionych w moździerzu
1 szczypta kardamonu
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku



wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą (w proporcjach 1:2)
  • gotuję bez przykrycia,
  • gdy większość wody się wygotuje, przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie przez ok 15 min. aż całkowicie wchłonie wodę
  • do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy,
  • drobno posiekaną pietruszkę i bazylię,
  •  kardamon, sól i pieprz,
  • pokrojone morele
  • mieszam delikatnie
  • na wierzchu kaszę posypuję rozgniecionymi migdałami