obraz

obraz

wtorek, 14 czerwca 2016

Jaglanka z morelami


Morele działają odkwaszająco, dostarczają nam silnego przeciwutleniacza - beta karotenu,
który chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi oraz opóźnia proces starzenia organizmu.
Wystarczy zjeść 3 morele, by dostarczyć dzienną porcję beta karotenu.
Porcja dla 2 osób.


składniki:
6 dojrzałych moreli
8 łyżek kaszy jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki bazylii
2 łyżki natki pietruszki
12 migdałów rozgniecionych w moździerzu
1 szczypta kardamonu
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku



wykonanie:
  • kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
  • wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą (w proporcjach 1:2)
  • gotuję bez przykrycia,
  • gdy większość wody się wygotuje, przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
  • pozostawiam kaszę na płycie przez ok 15 min. aż całkowicie wchłonie wodę
  • do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy,
  • drobno posiekaną pietruszkę i bazylię,
  •  kardamon, sól i pieprz,
  • pokrojone morele
  • mieszam delikatnie
  • na wierzchu kaszę posypuję rozgniecionymi migdałami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz