Morele działają odkwaszająco, dostarczają nam silnego
przeciwutleniacza - beta karotenu,
który chroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi oraz
opóźnia proces starzenia organizmu.
Wystarczy zjeść 3 morele, by dostarczyć dzienną porcję
beta karotenu.
Porcja dla 2 osób.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
6
dojrzałych moreli
8 łyżek
kaszy jaglanej
2 łyżki
oleju kokosowego
2 łyżki
bazylii
2 łyżki
natki pietruszki
12
migdałów rozgniecionych w moździerzu
1
szczypta kardamonu
sól
himalajska, pieprz kolorowy do smaku
wykonanie:
- kaszę jaglaną długo płuczę ciepłą wodą na sitku
- wrzucam do garnka i zalewam zimną wodą (w proporcjach 1:2)
- gotuję bez przykrycia,
- gdy większość wody się wygotuje, przykrywam pokrywką i wyłączam kuchenkę
- pozostawiam kaszę na płycie przez ok 15 min. aż całkowicie wchłonie wodę
- do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy,
- drobno posiekaną pietruszkę i bazylię,
- kardamon, sól i pieprz,
- pokrojone morele
- mieszam delikatnie
- na wierzchu kaszę posypuję rozgniecionymi migdałami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz