obraz

obraz

środa, 22 czerwca 2016

Krem z pomidorów


Na letnią kolację przygotowuję krem z pomidorów.
Ostry smak przypraw łagodzę słodyczą pomidorków koktajlowych.
Dodaję czarny sezam bogaty w białko, witaminy, składniki mineralne, błonnik i tryptofan, poprawiający nasz nastrój.
Porcja dla 2 osób.




składniki:
garść pomidorków koktajlowych
1½ szklanki passaty pomidorowej najlepiej domowej
1½ szklanki wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżka natki pietruszki
½ łyżeczki czarnego sezamu
½ łyżeczki białego niełuskanego sezamu
1 szczypta asafetydy
1 szczypta chili
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku
 


wykonanie:
  • w garnku o grubym dnie
  • na oliwie podsmażam pomidorki z przyprawami i sezamem
  • po kilku minutach dodaję passatę i wodę
  • zagotowuję
  • posypuję pietruszką
  • mieszam i podaję



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz