Na letnią kolację przygotowuję krem z pomidorów.
Ostry smak przypraw łagodzę słodyczą pomidorków
koktajlowych.
Dodaję czarny sezam bogaty w białko, witaminy,
składniki mineralne, błonnik i tryptofan, poprawiający nasz nastrój.
Porcja dla 2 osób.
składniki:
garść
pomidorków koktajlowych
1½
szklanki passaty pomidorowej najlepiej domowej
1½
szklanki wody
1 łyżka
oliwy
1
łyżeczka świeżo startego korzenia imbiru
1 łyżka
natki pietruszki
½
łyżeczki czarnego sezamu
½
łyżeczki białego niełuskanego sezamu
1
szczypta asafetydy
1
szczypta chili
sól
himalajska, pieprz kolorowy do smaku
wykonanie:
- w garnku o grubym dnie
- na oliwie podsmażam pomidorki z przyprawami i sezamem
- po kilku minutach dodaję passatę i wodę
- zagotowuję
- posypuję pietruszką
- mieszam i podaję
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz