Mam słabość do lodów
marchewkowych.
Są letnią wersją mojego ulubionego ciasta marchewkowego,
przygotowuję je bez cukru, bez jajek, bez laktozy.
Poniższy przepis to 3-4 porcje.
Są letnią wersją mojego ulubionego ciasta marchewkowego,
przygotowuję je bez cukru, bez jajek, bez laktozy.
Poniższy przepis to 3-4 porcje.
składniki:
2
banany
1/2
szklanki mleka roślinnego - użyłam mleka owsianego
średnia
marchewka
łyżka
orzechów włoskich
1/2
łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3/4
łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru
3/4
łyżeczki cynamonu
szczypta
kardamonu
1-2
łyżek musu daktylowego*
puder marchewkowy do dekoracji*
wykonanie:
- banany kroję na talarki
- 1/2 marchewki trę na tarełku na małych oczkach - wkładam do zamrażalnika na 2 godziny
- orzechy siekam
- pozostałą część marchewki również ścieram na tarełku na małych oczkach
- do miski wrzucam przyprawy, banany, marchewkę, tę mrożoną, mus daktylowy i miksuję blenderem na gładką masę
- dodaję mleko owsiane i miksuję 2 sekundy
- dodaję marchewkę, tę której nie mroziłam, orzechy i mieszam delikatnie
- wstawiam do zamrażalnika na 1-2 godzinie (nie należy trzymać lodów dłużej, bo zbyt mocno się zmrożą)
- nakładam lody do miseczek i posypuje pudrem marchewkowym
*mus daktylowy - przygotowuję następująco:
moczę daktyle (wcześniej starannie umyte) w ciepłej wodzie przez dwie godziny •odcedzam,
ale nie wylewam wody • miksuję daktyle • jeśli są zbyt suche dolewam 1-2 łyżkę
wody z ich moczenia • mus przechowuję w słoiku w lodówce •używam do słodzenia
potraw
*puder marchewkowy do
dekoracji: umytą i obraną marchewkę kroję na cienkie paski • suszę w piekarniku
ok 40 min. w temp. 70 C • po wysuszeniu studzę i mielę na proszek w młynku do
kawy • przechowuję w zamkniętym słoiku • używam do dekoracji
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz