Są kruche i soczyste, smak cukinii podkreślają czarnuszka, prażony słonecznik i tymianek.
To ulubione placki mojej córki.
składniki:
średnia cukinia
jajko
2 łyżki mąki gryczanej
łyżka prażonego słonecznika
łyżeczka czarnuszki
jajko
2 łyżki mąki gryczanej
łyżka prażonego słonecznika
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
kilka gałązek tymianku
garść rukoli
sól różowa i pieprz do smaku
olej ryżowy lub z pestek winogron do smażenia
kilka gałązek tymianku
garść rukoli
sól różowa i pieprz do smaku
olej ryżowy lub z pestek winogron do smażenia
wykonanie:
- cukinię ścieram na tarełku o grubych oczkach
- dodaję pozostałe składniki i mieszam
- smażę na rozgrzanym oleju z obu stron
- odsączam na ręczniku papierowym
- podaję posypane rukolą
Zjadłam w niedzielę porcję dla dwóch osób, pycha !!
OdpowiedzUsuńPóki co, placki mojego życia :)
Bardzo się cieszymy :)))
OdpowiedzUsuń