obraz

obraz

piątek, 28 sierpnia 2015

Cukiniowe placki



Są kruche i soczyste, smak cukinii podkreślają czarnuszka, prażony słonecznik i tymianek.
To ulubione placki mojej córki.
Porcja dla 2 osób.





składniki:
średnia cukinia
jajko
2 łyżki mąki gryczanej
łyżka prażonego słonecznika
łyżeczka czarnuszki
łyżeczka czosnku niedźwiedziego
kilka gałązek tymianku
garść rukoli
 sól różowa i pieprz do smaku
  olej ryżowy lub z pestek winogron do smażenia




wykonanie:
  •  cukinię ścieram na tarełku o grubych oczkach
  • dodaję pozostałe składniki i mieszam
  • smażę na rozgrzanym oleju z obu stron
  • odsączam na ręczniku papierowym
  • podaję posypane rukolą



 

2 komentarze:

  1. Zjadłam w niedzielę porcję dla dwóch osób, pycha !!
    Póki co, placki mojego życia :)

    OdpowiedzUsuń