Trudno jest mi
zrezygnować ze słodkiego smaku.
Dlatego wciąż
poszukuję zdrowych słodyczy.
Porcja na ok 25
ciasteczek.
składniki:
1/4 szklanki cukru kokosowego
10 dkg oleju kokosowego
15 dkg czekolady gorzkiej dobrej jakości
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki wanilii w proszku
1 łyżka mleka owsianego
2 łyżki świeżo zmielonego lnu złocistego
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki ryżowej
1 łyżka mąki amarantusowej
1 łyżka mąki owsianej
1/2 szklanki mąki gryczanej
- olej kokosowy rozpuszczam w garnku na małym ogniu
- zdejmuję z ognia i studzę
- dodaję pozostałe składniki (poza czekoladą)
- starannie mieszam
- siekam czekoladę i dodaje do ciasta
- mieszam delikatnie
- odrywam małe kawałki ciasta
- układam na blaszce, na papierze do pieczenia, niewielkie krążki
- układając robię duże odstępy
- piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią przez ok 10-15 min
- ciasteczka zdejmuję z blachy gdy całkowicie wystygną
- przechowuję w zamkniętej puszce lub słoju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz