Nie zniechęcajcie się proszę
długą listą składników oraz przypraw, dodawanych do tej potrawy.
Efekt końcowy – aromatyczna,
intensywna w smaku cieciorka jest tego warta.
Porcja
dla 2 osób.
Składniki:
1 łyżka
oliwy
1/2
cebuli
1/2 papryki
2
marchewki
25 dkg pomidorów
1 szklanka
ugotowanej cieciorki
( namoczonej wcześniej na noc, ugotowanej z dodatkiem szczypty asafetydy, kminku i majeranku, plasterkiem świeżego korzenia imbiru i kilku suszonych alg morskich wakame - dodatki te polepszają strawność cieciorki)
15 dkg ugotowanej fasolki szparagowej
(do gotowania dodaję szczyptę asafetydy, kminku i majeranku,
plasterek świeżego korzenia imbiru)
1 łyżka soku z cytryny
( namoczonej wcześniej na noc, ugotowanej z dodatkiem szczypty asafetydy, kminku i majeranku, plasterkiem świeżego korzenia imbiru i kilku suszonych alg morskich wakame - dodatki te polepszają strawność cieciorki)
15 dkg ugotowanej fasolki szparagowej
(do gotowania dodaję szczyptę asafetydy, kminku i majeranku,
plasterek świeżego korzenia imbiru)
1 łyżka soku z cytryny
po
1 łyżeczce: kurkumy, kuminu oraz świeżo startego korzenia imbiru
po
1/4 łyżeczki: chili, cynamonu, majeranku, koperku i zmielonych nasion kolendry
10
listków mięty
1/2 szklanki wody
Wykonanie:
- cebulę i paprykę kroję w paseczki
- marchewkę ścieram obierakiem do warzyw na cienkie paseczki
- pomidory kroję w kostkę
- na oliwie i wodzie podduszam wszystkie składniki po za sokiem z cytryny, fasolką i cieciorką
- kiedy warzywa są już kruche i miękkie, ale nie rozgotowane, dodaję sok z cytryny, ugotowaną fasolkę i cieciorkę
- delikatnie mieszam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz