obraz

obraz

piątek, 22 lipca 2016

Granola z porzeczkami


Porzeczki to lato,
to beztroska,
to wakacje u Babci Marysi,
to zabawa z dziećmi sąsiadów,
to opowieści Dziadka o Duchu Lasu,
to bardzo odległy już czas.
Jeśli dżem porzeczkowy to najlepiej z czarnych porzeczek.
Czarne porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, flawonoidów - działających przeciw nowotworowo, spowalniających proces starzenia, regulujących poziom cholesterolu we krwi, oczyszczających organizm z toksyn, mających działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Granola dobrze smakuje też z mlekiem kokosowym i świeżymi malinami, borówkami, jeżynami czy śliwkami.
Podana proporcja wystarczy na dłużej.


składniki:
3 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki musu daktylowego
1/2 szklanki płatków gryczanych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków ryżowych
1/2 szklanki płatków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki rodzynek
oraz
kilka łyżek dżemu porzeczkowego*
świeże porzeczki do przybrania



wykonanie:
  • w dużym garnku rozpuszczam olej z musem daktylowym
  • dodaję wszystkie składniki poza rodzynkami, dżemem, porzeczkami
  • mieszam bardzo dokładnie
  • piekę w piekarniku w temp. 160oC przez kilkanaście min. aż się zrumienią
  • w międzyczasie rodzynki na kilka minut zalewam wodą
  • potem płuczę je na sicie i osuszam
  • dorzucam do piekarnika kilka minut później
  • mieszam podczas pieczenia
  • kiedy się przyrumienią wyjmuję z piekarnika
  • po wystygnięciu przesypuję granolę do słoika
  •  
  • do miseczki nakładam dżem porzeczkowy
  • na wierzch nasypuję granolę
  • dekoruję świeżymi porzeczkami

  • *dżem z czarnych porzeczek kupuję dobrej jakości słodzony sokiem jabłkowym lub przygotowuję domowy z ksylitolem
  • domowy dżem porzeczkowy przygotowuję z ½ kg czarnych porzeczek i 
  • 6 łyżek ksylitolu – starannie myję porzeczki - obieram z szypułek – zagotowuję razem z ksylitolem - duszę godzinę, pilnując aby się nie przypaliły - nie mieszam - gorący dżem wkładam do wyparzonych słoików -
  • słoiki od razu mocno zakręcam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz