to beztroska,
to wakacje u
Babci Marysi,
to zabawa z
dziećmi sąsiadów,
to opowieści
Dziadka o Duchu Lasu,
to bardzo
odległy już czas.
Jeśli dżem
porzeczkowy to najlepiej z czarnych porzeczek.
Czarne porzeczki
są bogatym źródłem witaminy C, flawonoidów - działających przeciw nowotworowo,
spowalniających proces starzenia, regulujących poziom cholesterolu we krwi,
oczyszczających organizm z toksyn, mających działanie przeciwbakteryjne i
przeciwgrzybicze.
Granola dobrze
smakuje też z mlekiem kokosowym i świeżymi malinami, borówkami, jeżynami czy
śliwkami.
Podana proporcja
wystarczy na dłużej.
składniki:
3 łyżki oleju kokosowego
3-4 łyżki musu daktylowego
1/2 szklanki płatków gryczanych
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki płatków ryżowych
1/2 szklanki płatków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
1/3 szklanki słonecznika
1/3 szklanki rodzynek
oraz
kilka łyżek dżemu porzeczkowego*
świeże porzeczki do przybrania
wykonanie:
- w dużym garnku rozpuszczam olej z musem daktylowym
- dodaję wszystkie składniki poza rodzynkami, dżemem, porzeczkami
- mieszam bardzo dokładnie
- piekę w piekarniku w temp. 160oC przez kilkanaście min. aż się zrumienią
- w międzyczasie rodzynki na kilka minut zalewam wodą
- potem płuczę je na sicie i osuszam
- dorzucam do piekarnika kilka minut później
- mieszam podczas pieczenia
- kiedy się przyrumienią wyjmuję z piekarnika
- po wystygnięciu przesypuję granolę do słoika
- do miseczki nakładam dżem porzeczkowy
- na wierzch nasypuję granolę
- dekoruję świeżymi porzeczkami
- *dżem z czarnych porzeczek kupuję dobrej jakości słodzony sokiem jabłkowym lub przygotowuję domowy z ksylitolem
- domowy dżem porzeczkowy przygotowuję z ½ kg czarnych porzeczek i
- 6 łyżek ksylitolu – starannie myję porzeczki - obieram z szypułek – zagotowuję razem z ksylitolem - duszę godzinę, pilnując aby się nie przypaliły - nie mieszam - gorący dżem wkładam do wyparzonych słoików -
- słoiki od razu mocno zakręcam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz