obraz

obraz

poniedziałek, 25 lipca 2016

Pieczona cukinia z ryżem basmati


Korzeń kurkumy o intensywnym pomarańczowym kolorze kupuję w sklepiku naturalnym.
Kurkuma jest silnym przeciwutleniaczem, wzmacnia system odpornościowy,
działając przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalne,
wspomaga trawienie, korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Ostatnio naturalne maseczki do twarzy i kremy na bazie kurkumy 
cieszą się dużym zainteresowaniem.
Porcja dla 2 osób.

  
składniki:
1/2 szklanki ryżu basmati
2 żółte cukinie
1 marchewka
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego oregano
1 gałązka świeżej bazylii
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta asafetydy
1 łyżeczka świeżo startego korzenia kurkumy
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:

  • ryż płuczę, zalewam 1 szklanką wody, 1 gałązka świeżę
  • gdy większość wody wygotuje się
  • dodaję gałązkę oregano i łyżkę oleju kokosowego
  • przykrywam pokrywką i zostawiam na zgaszonej ale ciepłej płycie na 10 min
  • cebulkę, marchewkę i cukinię kroję w talarki
  • ząbki czosnku w całości miażdżę bokiem noża
  • na patelni, na oleju duszę warzywa z asafetydą i kurkumą
  • mieszam delikatnie aby się nie przypaliły
  • doprawiam solą, pieprzem
  • posypuję posiekaną bazylią
  • mieszam starannie
  • dodaję ryż
  • ponownie mieszam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz