obraz

obraz

poniedziałek, 18 lipca 2016

Groszek cukrowy z ryżem basmati


Dzisiaj odbieram zamówiony - u mojej Pani od jarzyn - groszek cukrowy.
Długo czekałam, ale warto było.
Na Kleparzu mam kilka zaprzyjaźnionych straganów:
Panią od kasz wszelakich, 
Panią od malin, 
Panią od długiej, czerwonej i najsmaczniejszej papryki,
Pana od cytrusów, 
Panów od oliwek
i Panią od jarzyn oczywiście…
Wszystko jest dobrej jakości, świeże i smaczne.
Groszek cukrowy wzbogaca naszą dietę przede wszystkim w witaminy C, B i K oraz minerały,
należy jednak pamiętać, że długo przechowywany traci swoje wartości odżywcze
dlatego najlepiej zjeść go od razu.
Porcja dla 2 osób.


składniki:
1/2 szklanki ryżu basmati
1 czerwona papryka
2 małe ogórki kiszone
1 czerwona cebulka
2 ząbki czosnku
30 dkg cukrowego groszku
2 łyżki oliwy
2 płaskie łyżki tapioki
szczypta asafetydy 
sól himalajska, pieprz do smaku  

    
wykonanie:
  • ryż płuczę, zalewam wodą, gotuję do miękkości
  • groszek cukrowy gotuję aż będzie miękki i odcedzam
  • cebulkę i paprykę kroję w talarki
  • ząbki czosnku w całości miażdżę bokiem noża
  • na patelni, na 1 łyżce oliwie duszę cebulę, paprykę, czosnek z asafetydą
  • mieszam delikatnie, aby się nie przypaliły
  • po chwili dolewam odrobinę wody
  • w międzyczasie siekam ogórki kiszone na krótkie słupki
  • w misce mieszam ogórki z pozostałą oliwą, tapioką i groszkiem
  • starannie wymieszane dodaję na patelnię
  • doprawiam solą, pieprzem
  • dodaję ryż
  • mieszam


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza