obraz

obraz

poniedziałek, 9 maja 2016

Mus owocowy





Owoce goja uważane są za bardzo zdrowe jagody, lubię łączyć je z innymi owocami, 
wyraźnie podkręcają smak i kolor przyrządzanego musu, kremu...
Jagody goja wzmacniają i regulują układ trawienny, zdecydowanie poprawiającą ostrość widzenia,
wspomagają układ odpornościowy i opóźniającą procesy starzenia.
Porcja dla 2 osób.



składniki:
1 duże jabłko
1 mały banan
garść owoców goja 
1 łyżka płatków kokosowych




wykonanie:
  • jabłko i banana kroję na kawałki 
  • dodaję owoce goja 
  • następnie miksuję blenderem ręcznym na gładką masę
  • mus ozdabiam płatkami kokosowymi







piątek, 6 maja 2016

Seler naciowy oswojony

Polubienie selera naciowego nie zajęło mi dużo czasu...
Od sałatki poniżej jestem chwilowo uzależnia,
a po porannym koktajlu z gruszki, korzenia pietruszki, mandarynki, korzenia imbiru
i oczywiści łodygi selera mogę spokojnie zacząć trudny dzień.
Seler naciowy bogaty w witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze, kwas foliowy wzmacnia i oczyszcza organizm.
Reguluje trawienie, leczy stawy i uspakaja.
Porcja na 2 osoby.




składniki na sałatkę:
2 duże garści rukoli
2 łodygi selera naciowego
2 małe ogórki gruntowe
1 łyżka pestek dyni lekko podprażonych
2 łyżki płatków kokosowych
4 niewielkie figi hiszpańskie w posypce z mąki kokosowej 




składniki na sos:
3łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ciemnego syropu z agawy błękitnej
1 łyżeczka musztardy
* łączę wszystkie składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji

  
wykonanie:
myję i suszę zieleninę
kroję na małe półplasterki ogórki, łodygi selera i figi
dodaję pestki dyni i płatki kokosowe
mieszam delikatni wszystkie składniki
polewam sałatkę sosem



poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kaszotto z komosą ryżową


Jest wiele gatunków mięty, zazwyczaj w kuchni używam pieprzowej lub cytrynowej.
 Tym razem wybrałam czekoladową, skusił mnie piękny kolor i kształt liści oraz lekko czekoladowy zapach.
Dodatek mięty nadaje nowy, zaskakujący smak tej potrawie.
Mięta ułatwia trawienie, ma właściwości przeciwbakteryjnie, pomaga przy bólach głowy, ma również działanie pobudzające i odświeżające. 
 
składniki:
1/2 filiżanki komosy ryżowej
1 marchewka
1 cukinia
1/4 papryki czerwonej
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
1 łyżka niedźwiedziego czosnku
szczypta asafetydy
1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:
  • komosę płuczę, zalewam 1 szklanką wody, gotuję
  • kiedy wody jest już niewiele, zostawiam kaszę pod przykryciem na ciepłej płycie, aby wchłonęła resztę wody
  • marchewkę, cukinię ścinam w cienkie paseczki
  • paprykę kroję w talarki
  • pomidory kroję na połówki
  • na patelni, na oliwie duszę wszystkie warzywa z miętą i przyprawami
  • po chwili dolewam odrobinę wody
  • kiedy warzywa są już miękkie, dodaję komosę i delikatnie mieszam

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

Sałatka z figami i kiełkami

Jeśli świeże figi, to tylko te, dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu, najlepiej wprost z drzewa,
a jeśli suszone to zdecydowanie hiszpańskie, drobne, w posypce z mąki kokosowej.
Figi to owoce o dużej zawartości wapnia, błonnika, potasu i magnezu.



składniki na sałatkę:
1 duża garść roszponki
1 duża garść rukoli
1 małe jabłko twarde i soczyste
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki kiełków
2 łyżki orzechów włoskich
2 niewielkie figi hiszpańskie w posypce z mąki kokosowej



składniki na sos:
2 łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:
  • umyć i osuszyć zieleninę
  • na patelni podprażyć nasiona słonecznika i orzechy i ostudzić
  • pokroić na małe plasterki jabłko ze skórką oraz figi
  • wymieszać delikatni sałatkę
  • połączyć wszystkie składniki sosu na gładką emulsję
  • polać sałatkę sosem