Jeśli świeże figi,
to tylko te, dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu, najlepiej
wprost z drzewa,
a jeśli suszone to zdecydowanie hiszpańskie,
drobne, w posypce z mąki kokosowej.
składniki na sałatkę:
1
duża garść roszponki
1
duża garść rukoli
1
małe jabłko twarde i soczyste
2
łyżki nasion słonecznika
2
łyżki kiełków
2
łyżki orzechów włoskich
składniki
na sos:
2
łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1
łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
1
łyżka syropu z agawy
1
łyżeczka musztardy
sól
himalajska, pieprz kolorowy do smaku
- umyć i osuszyć zieleninę
- na patelni podprażyć nasiona słonecznika i orzechy i ostudzić
- pokroić na małe plasterki jabłko ze skórką oraz figi
- wymieszać delikatni sałatkę
- połączyć wszystkie składniki sosu na gładką emulsję
- polać sałatkę sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz