obraz

obraz

piątek, 6 maja 2016

Seler naciowy oswojony

Polubienie selera naciowego nie zajęło mi dużo czasu...
Od sałatki poniżej jestem chwilowo uzależnia,
a po porannym koktajlu z gruszki, korzenia pietruszki, mandarynki, korzenia imbiru
i oczywiści łodygi selera mogę spokojnie zacząć trudny dzień.
Seler naciowy bogaty w witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze, kwas foliowy wzmacnia i oczyszcza organizm.
Reguluje trawienie, leczy stawy i uspakaja.
Porcja na 2 osoby.




składniki na sałatkę:
2 duże garści rukoli
2 łodygi selera naciowego
2 małe ogórki gruntowe
1 łyżka pestek dyni lekko podprażonych
2 łyżki płatków kokosowych
4 niewielkie figi hiszpańskie w posypce z mąki kokosowej 




składniki na sos:
3łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ciemnego syropu z agawy błękitnej
1 łyżeczka musztardy
* łączę wszystkie składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji

  
wykonanie:
myję i suszę zieleninę
kroję na małe półplasterki ogórki, łodygi selera i figi
dodaję pestki dyni i płatki kokosowe
mieszam delikatni wszystkie składniki
polewam sałatkę sosem



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz