obraz

obraz

czwartek, 19 listopada 2015

Zupa z gruszki i pietruszki


Połączenie gruszki i pietruszki od razu wydało mi się bardzo interesujące.
To jeden z tych przepisów w których zmieniłam jedynie proporcje.
Porcja na 2 osoby.


  
składniki:
25 dkg pietruszki
mała gruszka
łyżka oliwy
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka bulionu warzywnego
łyżeczka świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
2 łyżki prażonych płatków migdałowych do posypania


wykonanie:
  • pietruszkę kroję w talarki, gruszkę w grubą kostkę
  • na głębokiej patelni podduszam oliwę z pietruszką i gruszką
  • doprawiam gałką muszkatołową, solą, pieprzem
  • wlewam bulion
  • gotuję do miękkości pietruszki ok 20 min
  • dodaję mleko, tymianek
  • miksuję blenderem ręcznym
  • podaję posypaną prażonymi płatkami migdałowymi 




poniedziałek, 16 listopada 2015

Krówki mojej mamy


To jeden ze smaków mojego dzieciństwa.
Razem z bratem siadaliśmy nad gładką taflą krówek, każdy z nas zaczynał jeść od innej strony, 
aby w niedługim czasie spotkać się w połowie blaszki (specjalnej na krówki, tej samej wciąż używam). 
To był czas długich rozmów lub słodkiego milczenia...
On pozostał wielbicielem krówek do dzisiaj, ja obecnie ulegam im naprawdę rzadko.
Wiele lat później ich kremowy smak ułatwił mi zaliczenie trudnych dla mnie zajęć z liternictwa...
Pan od liternictwa był smakoszem krówek...
Są słodkie, śmietankowe, pachnące, niezdrowe i pyszne.
Oczywiście można użyć śmietany roślinnej np. migdałowej, kokosowej... 
ja jednak wyjątkowo w tym wypadku pozostaję wierna przepisowi sprzed lat.



 


składniki:
500 ml śmietany kremówki lub roślinnej - migdałowej, kokosowej
500 g kokosowego cukru zmielonego na puder
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru w proszku






wykonanie:
  • wszystkie składniki umieszczam w szerokim garnku o grubym dnie
  • gotuję ok 40 min., cały czas mieszając, aby się nie przypaliły
  • gdy masa zgęstnieje wylewam ją na płaską formę, w moim przypadku "krówkową", metalową blaszkę







wtorek, 10 listopada 2015

Czekolada różana




Są takie dni, kiedy robię domową czekoladę... 
znika od razu... 
tym razem będzie różana.


 składniki:
7 dkg surowego, mielonego ziarna kakaowca
4 dkg oleju kokosowego
20 dkg suszonych daktyli
szczypta chili, różowej soli, wanilii
suszone płatki róży




wykonanie:
  • daktyle (wcześniej starannie umyte) moczę w ciepłej wodzie przez dwie godziny
  • odcedzam daktyle, zostawiając wodę z ich moczenia
  • miksuję blenderem ręcznym daktyle z pozostałymi składnikami czekolady (poza płatkami róży)
  • jeśli masa jest zbyt sucha dolewam 1-2 łyżkę wody z moczenia daktyli
  • czekoladą napełniam małe szklane słoiczki
  • posypuję płatkami róży
  • schładzam w lodówce przez 2 godziny