obraz

obraz

piątek, 6 maja 2016

Seler naciowy oswojony

Polubienie selera naciowego nie zajęło mi dużo czasu...
Od sałatki poniżej jestem chwilowo uzależnia,
a po porannym koktajlu z gruszki, korzenia pietruszki, mandarynki, korzenia imbiru
i oczywiści łodygi selera mogę spokojnie zacząć trudny dzień.
Seler naciowy bogaty w witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze, kwas foliowy wzmacnia i oczyszcza organizm.
Reguluje trawienie, leczy stawy i uspakaja.
Porcja na 2 osoby.




składniki na sałatkę:
2 duże garści rukoli
2 łodygi selera naciowego
2 małe ogórki gruntowe
1 łyżka pestek dyni lekko podprażonych
2 łyżki płatków kokosowych
4 niewielkie figi hiszpańskie w posypce z mąki kokosowej 




składniki na sos:
3łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka ciemnego syropu z agawy błękitnej
1 łyżeczka musztardy
* łączę wszystkie składniki sosu do uzyskania gładkiej emulsji

  
wykonanie:
myję i suszę zieleninę
kroję na małe półplasterki ogórki, łodygi selera i figi
dodaję pestki dyni i płatki kokosowe
mieszam delikatni wszystkie składniki
polewam sałatkę sosem



poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Kaszotto z komosą ryżową


Jest wiele gatunków mięty, zazwyczaj w kuchni używam pieprzowej lub cytrynowej.
 Tym razem wybrałam czekoladową, skusił mnie piękny kolor i kształt liści oraz lekko czekoladowy zapach.
Dodatek mięty nadaje nowy, zaskakujący smak tej potrawie.
Mięta ułatwia trawienie, ma właściwości przeciwbakteryjnie, pomaga przy bólach głowy, ma również działanie pobudzające i odświeżające. 
 
składniki:
1/2 filiżanki komosy ryżowej
1 marchewka
1 cukinia
1/4 papryki czerwonej
garść pomidorków koktajlowych
1 łyżka oliwy
1 łyżka niedźwiedziego czosnku
szczypta asafetydy
1 łyżka drobno posiekanej mięty świeżej lub suszonej
sól różowa, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:
  • komosę płuczę, zalewam 1 szklanką wody, gotuję
  • kiedy wody jest już niewiele, zostawiam kaszę pod przykryciem na ciepłej płycie, aby wchłonęła resztę wody
  • marchewkę, cukinię ścinam w cienkie paseczki
  • paprykę kroję w talarki
  • pomidory kroję na połówki
  • na patelni, na oliwie duszę wszystkie warzywa z miętą i przyprawami
  • po chwili dolewam odrobinę wody
  • kiedy warzywa są już miękkie, dodaję komosę i delikatnie mieszam

 

wtorek, 19 kwietnia 2016

Sałatka z figami i kiełkami

Jeśli świeże figi, to tylko te, dojrzewające w śródziemnomorskim słońcu, najlepiej wprost z drzewa,
a jeśli suszone to zdecydowanie hiszpańskie, drobne, w posypce z mąki kokosowej.
Figi to owoce o dużej zawartości wapnia, błonnika, potasu i magnezu.



składniki na sałatkę:
1 duża garść roszponki
1 duża garść rukoli
1 małe jabłko twarde i soczyste
2 łyżki nasion słonecznika
2 łyżki kiełków
2 łyżki orzechów włoskich
2 niewielkie figi hiszpańskie w posypce z mąki kokosowej



składniki na sos:
2 łyżki lnianki (oleju rydzowego)
1 łyżka octu balsamicznego lub jabłkowego
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżeczka musztardy
sól himalajska, pieprz kolorowy do smaku


wykonanie:
  • umyć i osuszyć zieleninę
  • na patelni podprażyć nasiona słonecznika i orzechy i ostudzić
  • pokroić na małe plasterki jabłko ze skórką oraz figi
  • wymieszać delikatni sałatkę
  • połączyć wszystkie składniki sosu na gładką emulsję
  • polać sałatkę sosem


sobota, 26 marca 2016

Gryczane zajączki

Ciasteczka - zajączki to już u nas tradycja.
Moja córka zamiast jajek, maluje zajączki. Z ogromną dbałością o szczegóły.
Spod jej ręki wychodzą cudeńka, prawdziwe dzieła sztuki...
damy z parasolkami, w pięknych sukniach,seniorzy rodu we frakach,
piękne młode dziewczyny, tatusiowie w spodniach na szelkach z gromadką dzieci,
sportowcy,kiedyś powstała rodzina pływaków w strojach kąpielowych i czepkach.


Mąka gryczana dobrze sprawdza się w wypiekach,
dostarcza do organizmu dużo więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, spowalnia procesy starzenia, wspomaga odporność organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe,
wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze - pajączków. 
Porcja na 3 blaszki zajączków


składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
20 dkg oleju kokosowego lub masła klarowanego
1/2 szklanki pudru kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej wanilii burbon
1 łyżka siemienia złocistego


dodatkowo do ozdabiania:
roztopiona w kąpieli wodnej dobrej jakości gorzka i biała czekolada
lukier zrobiony z pudru kokosowego i soku z cytryny, barwiony:
szafranem na pomarańczowo
sokiem z buraka na różowo, bordowo
sokiem z pietruszki na zielono
sokiem z borówek na niebiesko


wykonanie:
  • świeżo zmielone siemię zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min
  • tłuszcz rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia
  • dodaję pozostałe składniki
  • mieszam starannie
  • z ciasta formuję kule
  • zawijam ją w papier
  • wkładam do lodówki na godzinę
  • ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka
  • układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
  • piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią
  • ciasteczka zdejmuję z blachy, kiedy całkowicie wystygną
  • robię to ostrożnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
  • kiedy wystygną można je ozdabiać
  • używając cienkiego pędzelka lub patyczka






czwartek, 24 marca 2016

Między niebem i ziemią - Mazurek kaimakowy z surowym ziarnem kakaowca


Mazurkowe święta... tak w dzieciństwie myślałam o Świętach Wielkanocnych.
Mazurek cytrynowy, czekoladowy, z bakaliami, z mandarynkami...
Coraz częściej do wypieków używam mąki kokosowej, zawiera ona dużo białka - w 100 g mąki jest go ok 19 g. 
Mąka kokosowa ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i pobudza metabolizm.
Mazurek można pokroić na ok 20 kawałków.




składniki na ciasto:
2 płaskie łyżki cukru kokosowego
5 dkg masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii burbon
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki z amarantusa
2 łyżki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mleka owsianego 


przygotowanie ciasta:
  • tłuszcz rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia i dodaję pozostałe składniki
  • starannie mieszam
  • ciasto wykładam rękami na papierze do pieczenia, na blaszkę
  • piekę w temp. 180oC ok 10 min. aż się lekko zrumieni
  • studzę ciasto
  • jest ono bardzo kruche i delikatne
  • twardnieje w miarę stygnięcia
  • na całkowicie wystudzone wylewam masę


    składniki na masę:
    250 ml mleka owsianego
    1 łyżka pasty kokosowej lub mleka kokosowego (śmietanki bez wody)
    10 dkg cukru kokosowego
    1 szczypta sody
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
    2 dkg surowego ziarna kakaowca



    przygotowanie masy:
    • zagotowuję mleko owsiane i kokosowe
    • dodaję sodę i cukier
    • gotuję długo, na dużym ogniu, ciągle mieszając aż zgęstnieje
    • zmniejszam ogień, dodaje tłuszcz i kakao
    • mieszam starannie na gładką masę
    • wylewam szybko na upieczony kruchy spód