Ciasteczka - zajączki to już u
nas tradycja.
Moja córka zamiast jajek,
maluje zajączki. Z ogromną dbałością o
szczegóły.
Spod jej ręki wychodzą cudeńka,
prawdziwe dzieła sztuki...
damy z parasolkami, w pięknych
sukniach,seniorzy rodu we frakach,
piękne młode dziewczyny, tatusiowie w spodniach na
szelkach z gromadką dzieci,
Mąka gryczana dobrze sprawdza się w wypiekach,
dostarcza do organizmu dużo
więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, spowalnia procesy starzenia,
wspomaga odporność organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe,
wzmacnia naczynia krwionośne,
zapobiega powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze - pajączków.
Porcja na 3 blaszki zajączków
składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
20 dkg oleju kokosowego lub
masła klarowanego
1/2 szklanki pudru kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej wanilii
burbon
1 łyżka siemienia złocistego
dodatkowo do ozdabiania:
roztopiona w kąpieli wodnej
dobrej jakości gorzka i biała czekolada
lukier zrobiony z pudru kokosowego i soku z cytryny, barwiony:
szafranem na pomarańczowo
sokiem z buraka na różowo,
bordowo
sokiem z pietruszki na zielono
sokiem z borówek na niebiesko
- świeżo zmielone siemię zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min
- tłuszcz rozpuszczam w garnku na małym ogniu
- zdejmuję z ognia
- dodaję pozostałe składniki
- mieszam starannie
- z ciasta formuję kule
- zawijam ją w papier
- wkładam do lodówki na godzinę
- ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka
- układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
- piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią
- ciasteczka zdejmuję z blachy, kiedy całkowicie wystygną
- robię to ostrożnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
- kiedy wystygną można je ozdabiać
- używając cienkiego pędzelka lub patyczka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz