obraz

obraz

sobota, 26 marca 2016

Gryczane zajączki

Ciasteczka - zajączki to już u nas tradycja.
Moja córka zamiast jajek, maluje zajączki. Z ogromną dbałością o szczegóły.
Spod jej ręki wychodzą cudeńka, prawdziwe dzieła sztuki...
damy z parasolkami, w pięknych sukniach,seniorzy rodu we frakach,
piękne młode dziewczyny, tatusiowie w spodniach na szelkach z gromadką dzieci,
sportowcy,kiedyś powstała rodzina pływaków w strojach kąpielowych i czepkach.


Mąka gryczana dobrze sprawdza się w wypiekach,
dostarcza do organizmu dużo więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino, spowalnia procesy starzenia, wspomaga odporność organizmu, ma działanie przeciwnowotworowe,
wzmacnia naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu żylaków, czerwonych przebarwień na skórze - pajączków. 
Porcja na 3 blaszki zajączków


składniki:
2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki owsianej
20 dkg oleju kokosowego lub masła klarowanego
1/2 szklanki pudru kokosowego
2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej wanilii burbon
1 łyżka siemienia złocistego


dodatkowo do ozdabiania:
roztopiona w kąpieli wodnej dobrej jakości gorzka i biała czekolada
lukier zrobiony z pudru kokosowego i soku z cytryny, barwiony:
szafranem na pomarańczowo
sokiem z buraka na różowo, bordowo
sokiem z pietruszki na zielono
sokiem z borówek na niebiesko


wykonanie:
  • świeżo zmielone siemię zalewam 3 łyżkami wody i odstawiam na 10 min
  • tłuszcz rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia
  • dodaję pozostałe składniki
  • mieszam starannie
  • z ciasta formuję kule
  • zawijam ją w papier
  • wkładam do lodówki na godzinę
  • ciasto podsypuję mąką, rozwałkowuję i wycinam ciasteczka
  • układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia
  • piekę je w temp. 180oC aż się lekko zrumienią
  • ciasteczka zdejmuję z blachy, kiedy całkowicie wystygną
  • robię to ostrożnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
  • kiedy wystygną można je ozdabiać
  • używając cienkiego pędzelka lub patyczka






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz