obraz

obraz

czwartek, 24 marca 2016

Między niebem i ziemią - Mazurek kaimakowy z surowym ziarnem kakaowca


Mazurkowe święta... tak w dzieciństwie myślałam o Świętach Wielkanocnych.
Mazurek cytrynowy, czekoladowy, z bakaliami, z mandarynkami...
Coraz częściej do wypieków używam mąki kokosowej, zawiera ona dużo białka - w 100 g mąki jest go ok 19 g. 
Mąka kokosowa ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i pobudza metabolizm.
Mazurek można pokroić na ok 20 kawałków.




składniki na ciasto:
2 płaskie łyżki cukru kokosowego
5 dkg masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego
1/2 płaskiej łyżeczki sody
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii burbon
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki z amarantusa
2 łyżki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 łyżka mleka owsianego 


przygotowanie ciasta:
  • tłuszcz rozpuszczam w garnku na małym ogniu
  • zdejmuję z ognia i dodaję pozostałe składniki
  • starannie mieszam
  • ciasto wykładam rękami na papierze do pieczenia, na blaszkę
  • piekę w temp. 180oC ok 10 min. aż się lekko zrumieni
  • studzę ciasto
  • jest ono bardzo kruche i delikatne
  • twardnieje w miarę stygnięcia
  • na całkowicie wystudzone wylewam masę


    składniki na masę:
    250 ml mleka owsianego
    1 łyżka pasty kokosowej lub mleka kokosowego (śmietanki bez wody)
    10 dkg cukru kokosowego
    1 szczypta sody
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
    2 dkg surowego ziarna kakaowca



    przygotowanie masy:
    • zagotowuję mleko owsiane i kokosowe
    • dodaję sodę i cukier
    • gotuję długo, na dużym ogniu, ciągle mieszając aż zgęstnieje
    • zmniejszam ogień, dodaje tłuszcz i kakao
    • mieszam starannie na gładką masę
    • wylewam szybko na upieczony kruchy spód
       

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz