Mazurkowe święta... tak w dzieciństwie myślałam
o Świętach Wielkanocnych.
Mazurek cytrynowy, czekoladowy, z bakaliami, z mandarynkami...
Coraz częściej do wypieków używam mąki
kokosowej, zawiera ona dużo białka - w 100 g mąki jest go ok 19 g.
Mąka kokosowa ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i pobudza metabolizm.
Mąka kokosowa ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i pobudza metabolizm.
Mazurek można pokroić na ok 20 kawałków.
składniki na ciasto:
2 płaskie łyżki cukru kokosowego
5 dkg
masła klarowanego lub oleju kokosowego nierafinowanego
1/2
płaskiej łyżeczki sody
1/4
płaskiej łyżeczki mielonej wanilii burbon
2 łyżki
mąki kokosowej
1 łyżka
mąki z amarantusa
1/2
szklanki mąki gryczanej
1 łyżka
mleka owsianego
przygotowanie ciasta:
- tłuszcz rozpuszczam w garnku na małym ogniu
- zdejmuję z ognia i dodaję pozostałe składniki
- starannie mieszam
- ciasto wykładam rękami na papierze do pieczenia, na blaszkę
- piekę w temp. 180oC ok 10 min. aż się lekko zrumieni
- studzę ciasto
- jest ono bardzo kruche i delikatne
- twardnieje w miarę stygnięcia
- na całkowicie wystudzone wylewam masę
250 ml
mleka owsianego
1 łyżka pasty kokosowej lub mleka kokosowego (śmietanki bez wody)
10 dkg
cukru kokosowego
1
szczypta sody
1 łyżka
masła klarowanego lub oleju kokosowego
- zagotowuję mleko owsiane i kokosowe
- dodaję sodę i cukier
- gotuję długo, na dużym ogniu, ciągle mieszając aż zgęstnieje
- zmniejszam ogień, dodaje tłuszcz i kakao
- mieszam starannie na gładką masę
- wylewam szybko na upieczony kruchy spód
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz